Nemzetközi akkreditáció ACC előkészítő

Felkészítő Program
az International Coach Federation (ICF)
nemzetközi akkreditáció ACC szintjének megszerzéséhez
Miért legyen nemzetközi akkreditációm?
Magyarországon is egyre nő azoknak a multinacionális nagyvállalatoknak a száma, amelyek csak nemzetközi akkreditációval rendelkező coachot alkalmaznak, alkalmazhatnak vezetőik fejlesztésére, támogatására.
A nemzetközi akkreditáció garancia arra, hogy az azzal rendelkező coach megfelelően képzett és tapasztalt, elkötelezett a magas színvonalú és etikus szakmai munkavégzés, valamint ügyfelei iránt.
A nemzetközi akkreditáció megléte biztosítja az ügyfeleknek, hogy kockázat nélkül választhassanak coachot.
Mit jelent az ICF akkreditáció és mi az ACC szint?
Az ICF, azaz a Nemzetközi Coach Szövetség a világ legnagyobb, coachokat tömörítő, szakmai szervezete. Mint ilyen, jelenleg az ICF akkreditációs rendszere a világon a legismertebb és legelismertebb, coachokat minősítő rendszere.
Az ICF akkreditációs rendszere jelenleg háromszintű, a coach szakmai tudásától és tapasztalatától függően:
●  ACC (Associate Certified Coach)
●  PCC (Professional Certified Coach)
●  MCC (Master Certified Coach)
szinten szerezhető meg a nemzetközi minősítés.
Az ICF a közelmúltban hirdette meg, hogy a folyamatosan változó piaci igényeknek megfelelően törekszik az akkreditációs rendszerét is megújítani. Az új rendszer teljes bevezetésére 2013. januárjától lehet számítani. Programunk a jelenleg érvényes feltételekkel való ACC szinten való akkreditáció felkészítésére vállalkozik.
Kiből lehet ACC szintű akkreditált coach?
Az ICF az akkreditáció megszerzését több feltétel együttes meglétéhez köti. Az akkreditációs folyamat során a coachok tanúbizonyságot tesznek szakmai képzettségükről, tapasztalatukról, valamint arról, hogy ismerik és alkalmazzák ICF kompetenciákat és etikai elveket.
1.  Jelentkezési feltételek:
●  60 óra coach-specifikus képzés (ennek megfelel többek között a BCA, BKF coachképzés, KPMG Executive Coach és Mentor Akadémia, a Samling Coach Képzés)
●  min. 100 óra, melyből 75 óra fizetett, legalább 8 ügyféllel szerzett coaching tapasztalat, melyet legkésőbb a vizsgára jelentkezés időpontjáig kell megszerezni (ez nem feltétele a felkészítő program elvégzésének)
●  10 óra mentor-coaching ICF akkreditációval rendelkező coach vezetésével min. 3 hónapra elosztva
●  2 ajánlólevél – ICF akkreditációval rendelkező coachoktól, melyből egyet a mentor-coach ad, amennyiben a program során meggyőződik a résztvevő szakmai felkészültségéről.
2.  Vizsga:
A vizsga egy valós ügyféllel (vele egyetértésben) rögzített valós coaching ülés felvétele, mely min. 20 max. 30 perces. Jelenleg választható idegen nyelveken, többek között magyarul és angolul zajlik.
A vizsga értékelési szempontjai az ICF Coaching Kompetenciák, valamint az ICF Etikai Kódexében foglaltak.
Vizsgára a felkészítő program befejezésétől számított egy éven belül bármikor lehet jelentkezni.
Miből áll a kétrészes felkészítő program?
A felkészítő program legfeljebb 9 fős kiscsoportban zajlik és két, különálló részből áll:
Első rész:
csoportos mentor-coaching:
A 7 órás csoportos mentor coaching során a részvevők a következő témák elmélyült tudásával lesznek gazdagabbak:
●  a sikeres akkreditációhoz szükséges, részletes gyakorlati tudnivalók, tapasztalat-átadás
●  az ICF Etikai Kódexe
●  az ICF által elvárt 11 alapvető coaching kompetencia
A nap folyamán lehetőség lesz a legfontosabb kompetenciákat több, kiscsoportos akvárium-coachingban gyakorolni, amely során a vezetőcoachok részéről értékelő visszajelzést kapnak a résztvevők.
Mit vihet magával a felkészítő programról a résztvevő?
●  A GROW modell 30 perces, coaching folyamathoz illő, a vizsgára való felkészülés során jól használható kérdéseit magyar nyelven
●  ICF coaching kompetenciák
●  ICF Etikai kódex
●  beadásra/feltöltésre kész angol nyelvű tanrend a fent említett coachképzésekről
Második rész:
egyéni mentor-coaching:
Az egyéni mentor-coaching elsősorban a vizsgára való, testreszabott felkészítést szolgálja.
A csoportos mentor-coaching befejezése után minden résztvevő kiválasztja saját mentor-coachát, akivel kizárólagosan dolgozik az egyéni felkészítő coaching folyamán.
A felkészítőt követő hónapok folyamán 3×1 óra telefonos vagy Skype-on keresztüli coaching ülésre kerül sor. Az ülések során a résztvevő és a  mentor coach közösen meghallgatja a rögzített felvételt (esetleg közösen vesznek részt a felvételen), majd a mentor-coach visszajelzést ad a résztvevő szakmai teljesítményéről.
Tekintettel arra, hogy a szóbeli vizsga nyelve választható, a programban résztvevőknek is lehetőségük nyílik, hogy döntsenek arról, milyen nyelven szeretnék igénybe venni az egyéni mentor-coachingot (angolul vagy magyarul).
Mivel támogatjuk a résztvevőket?
Mentor-coachként a vizsgára készülő coachnak segítünk kitölteni és feltölteni adatait, ha szükséges (tekintve, hogy a jelentkezés nyelve angol) az ICF honlapjára és mindvégig segítünk, ha az ICF-fel bármilyen – e témában – szükséges levelezésre sor kerül.
Minden coach kollégánknak ajánljuk ezt a programot, mert ezzel a tudásanyaggal és a nyújtott támogatással megszerezhető az ICF ACC coach minősítés.
Mi hisszük, hogy coachként az ACC minősítés jelzi szakértelmünket és egyben elkötelezettségünket a coaching szakma iránt és méltóképpen megkülönböztet minket a hazai és nemzetközi piacon.
Mentor-coachok:
A programot Magyarország legismertebb coacha, Komócsin Laura és elismert, ICF akkreditációval rendelkező kollégája,  Barnóczki Annamária vezetik.
KOMÓCSIN LAURA ACC

Az International Coach Federation magyar tagozatának elnöke volt 2008 és 2010 között, a KPMG Executive Coach Akadémia ötletgazdája és tanára. Kollegájával, Benedek Nikolettával közösen alkották meg az első magyar coaching modellt, a DIADAL-t (Diagnózis – Iránykijelölés – Alternatívák – Döntés – Alkalmazás – Lezárás). A coach képzéseken általa tartott tantárgyak: coaching alapismeretek, coaching módszertan, eszköztár és tippek-trükkök a coachingban. Számos nagyvállalat közép- és felsővezetőjét támogatta coachként sikerrel, mint például a Magyar Telekom, Telenor, Magyar Televízió, Erste Leasing, TNT, Kraft, ITSH stb. Megjelent könyvei: Módszertani kézikönyv coachoknak és coachingszemléletű vezetőknek és 77 tanulságos történet vezetőkről coachoktól és tanácsadóktól. A Haszon Magazin 25 legfontosabb magyar nő listájára választotta 2010-ben és az ELTE kutatása szerint 2011-ben a legismertebb hazai coach.
BARNÓCZKI ANNAMÁRIA ACC

Coach és HR tanácsadó. Munkája során közel 15 éve foglalkozik a Humán erőforrás menedzsment különböző területeivel. Elsősorban közép- és felsővezetők üzleti edzőjeként tevékenykedik. Kiemelt szakterületei a különböző vezetői készségek fejlesztése, a konfliktus-, stresszkezelés és a karriermenedzsment. A Magyar Coach Egyesület elnökeként, a coachok szakmai továbbképzése mellett a szakmai önszabályozásért és érdekképviseletért küzd. Az élethosszig tartó tanulás és a tudásmegosztás híve.

Mikor és hol lesz a következő program?
A következő csoportos mentor coaching programot az alábbiak szerint tartjuk:
Időpont: november 13.
Helyszín: 1062 Budapest, Andrássy út 98.
Az egyéni mentor coaching időpontokat személyesen egyeztetjük.
Mennyibe kerül a felkészítés?
A felkészítő program ára: 160.000 Ft + ÁFA
A teljes program magában foglalja 7 óra csoportos mentor coachingot, valamint a 3×1 óra egyéni mentor coachingot is angolul vagy magyarul, továbbá a 2 ajánlólevél kiállítását és a feltüntetett szakmai anyagokat, valamint a jelentkezéshez szükséges szakmai és nyelvi segítséget.
Mikor és hol lehet jelentkezni?
Jelentkezési határidő:  2012. november 1.
További információ: info@businesscoach.hu vagy +36-(20)-33-53-769
A jelentkezéshez kérjük töltse ki online jelentkezési lapunkat.