Sok vezető, főleg azok, akik még kezdők, arról számolnak be, hogy a magabiztosságuk és az erősségük kimutatásában szeretnének fejlődni. Ők tudják, és nagyon helyesen tudják, hogy a magabiztosság és az önbecsülés a nagy vezetők fontos tulajdonságai.

Íme 7 egyszerű tanács, amit olyan frissen kinevezett vezetőknek és leendő vezetőknek gyűjtött Marshall Goldsmith (a világ egyik legelismertebb management guruja), akik munkájuk során kollaboratívak és hitelesek akarnak lenni, ugyanakkor magabiztosságot is kívánnak sugározni.

7-steps-to-ediscovery-success

  1. Döntsd el, hogy tényleg vezető akarsz-e lenni és barátkozz meg a döntéshozatallal járó bizonytalansággal! Sok önbizalomhiányban szenvedő diplomás ember kiváló szakember. Ők még a munkahelyükön is a ” helyes válaszokat” keresik, mint annak idején az egyetemen. A kiváló szakembereknek sok esetben kiváló szakembereknek kéne maradniuk, és nem kéne kötelező jelleggel menedzserré válniuk. Fontos tehát a vezetői szerepbe lépés előtt mérlegelni az előre lépésből származó előnyöket és hátrányokat. Általában nincsenek tiszta válaszok amikor összetett üzleti döntéseket kell hozni. Még a CEO-k is csak találgatnak. Ha el tudod fogadni ezt a helyzetet, Tiéd a pálya!
  1. Vállald a felelősséget! A frissen kinevezett vezetők sokszor igen zavarónak találják az emberek vezetésével járó felelősséget. Enélkül viszont nem lehet valaki vezető. Itt már nem elég, hogy Te magad kiemelkedően végezd a munkád, a csapatodban dolgozókból is ki kell hoznod a legjobbat és ha ez nem sikerül, vállalnod kell érte a felelősséget.
  1. Gyűjts megfelelő mennyiségű adatot, vond be az embereket, majd tedd azt, amit jónak gondolsz. Ne azért vond be a kollégáidat, hogy utána Rájuk háríthasd a felelősséget, hanem azért, mert vezetkőként nem az az elvárás Veled szemben, hogy mindent Te tudj a legjobban, hanem, hogy tudd kik a legjobbak és kérj tőlük információt, adatot, tanácsot. Idővel rá fogsz jönni, hogy kik a tanácsai válnak be a legjobban, bennük még jobban megbízhatsz majd és még fontosabb döntésekbe vonhatod be.
  1. Fogadd el a tényt, hogy olykor elbuksz! Minden ember hibázik, így Te is. Szerencsére ezt a Te vezetőid is jól tudják, így nem is várják el a tökéletességet. Be van kalkulálva a rendszerbe, hogy bárki hibázhat.
  1. Csak vidáman! Az élet rövid. Hogy várhatnád el a közvetlen beosztottaidtól a lelkesedést, ha rajtad nem ezt látják? Nem attól leszel jó vezető, hogy egész nap görcsölsz, stresszelsz, sokkal nagyobb az esélye, hogy példakép leszel a szervezetben, ha lazábban veszed a kihívásokat és megtalálod benne azokat, amiket szeretsz.
  1. Ha egyszer meghozol egy döntést, köteleződj el iránta és harcolj érte! Ne kételkedj folyton magadban! Ha meg kell változtatnod a döntésedet, hát meg kell. De ha sosem köteleződsz el semmi mellett, akkor mást sem fogsz tenni, mint hogy változtatgatod a döntéseidet és ez sem Rád, sem a csapatodra nem lesz jó hatással.
  1. Tűnj bátornak még akkor is, ha belül nem vagy az! Olykor-olykor mindenki fél, ez az emberi természet velejárója. Ha nehéz időkben embereket vezetsz, több bátorságot kell tükröznöd, mint félelmet. Amikor a közvetlen beosztottak a vezetőjük arcán aggodalmat és gondterheltséget vesznek észre, akkor elveszítik a bizalmukat a vezetőjük vezetői képességeiben. Ha mégis elbátortalanodsz, fordulj a mentorodhoz, Ő biztosan segít majd újra bátorságot merítened.

Forrás: https://www.linkedin.com/pulse/7-steps-boost-your-confidence-leader-marshall-goldsmith.