Kurrens soft skill-ek látképe 2022-ben

Nemrég készítettünk egy felmérést, mely arra keresett választ, hogy milyen hard skill-ekre van szüksége egy XXI. századi felsővezetőnek. Most nézzünk rá arra, hogy a Coursera* tanulmánya szerint 2022-ben melyek a kurrens soft skill-ek. A tanulmány a Coursera 92 millió tanulójától, 2000 üzleti ügyfelétől, 3000 felsőoktatási intézményektől és 230 kormányzati szervtől származó adatok felhasználásával készült.

A kutatás egyik megállapítása szerint 2025-re 85 millió munkahely kerül kiszorításra/megszüntetésre a munkahelyek gyors automatizálása révén, és a kulcs munkavállalói készségek 40%-a fog megváltozni.

A kutatások azonban azt is sugallják, hogy a keletkező új szerepek/munkakörök valójában felülmúlják a megszűnőket, és 2025-re az automatizálás révén 149 millió új technológia-orientált munkahely születik.

Röviden: a technológia által a globális foglalkoztatási környezet számára kínált lehetőség ellensúlyozhatja az automatizálás kockázatait. De csak akkor, ha fejlesztjük a készségeinket, lekövetjük ezeket a változásokat.

Ahhoz, hogy jobb hosszú távú jövőt építsünk a globális munkaerő számára, változtatni kell a készségfejlesztéshez való viszonyunkon. Ennek az időszaknak a kezelése új stratégiai keretek kiépítését teszi szükségessé, hogy életünk minden szakaszában tanuljunk. Az élethosszig tartó tanulás soha nem látott fontosságot kapott.

A készség-alapú tanulás személyre szabott tanulási tapasztalatokat biztosít, amelyek megfelelnek az egyének sajátos igényeinek egy adott időpontban. Ez adja azt a nagyon speciális know-how-t, ami egy új munkahely megkezdéséhez vagy a karrier előrehaladásához szükséges.

A digitális készségek képezik a leggyorsabban fejlődő készségek egyik halmazát, míg a másik halmazban az alábbi humán képességek állnak:

Három tényező járult hozzá ahhoz, hogy a humán készségek fejlesztése miért lett megkerülhetetlen 2022-ben:

  1. A COVID járvány fokozta az empatikusabb munkahelyek iránti keresletet; ötből kettő foglalkoztató számolt be a visszaesésről a munkavállalók mentális egészségében a COVID-19 világjárvány kezdete óta. Ebben a kontextusban kommunikációs készségek minden szinten létfontosságúak az alkalmazottak számára.
  2. A távoli és hibrid munkavégzés világszerte folytatódik; a Gartner becslése szerint a munkavállalók 53%-a lesz távoli az Egyesült Államokban, 52%-a az Egyesült Királyságban, és 28%-a Kínában. Ez egy új munkamódszert igényel, már nem elégséges arra támaszkodni, hogy a fizikai iroda összehozza az embereket, hanem megköveteli a kommunikáció és az együttműködés árnyaltabb és tudatosabb megközelítését.
  3. Az ismétlődő műszaki munkák automatizálása révén egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az olyan kreatív készségek, mint például az összetett problémamegoldás és történetmesélés, amelyek átlépik a gépek korlátait.

 

Minden harmadik készség, mely az informatikai, pénzügyi vagy értékesítési szakemberek számára 2017-ben még releváns volt, mára elavultak. Ezt a tendenciát támasztja alá a Deloitte kutatása is, amely szerint a készségek átlagos „kifutási ideje” kevesebb mint öt év. Leegyszerűsítve, a készségek fejlesztése egyre sürgetőbb.

Egyetlen készség vagy kurzus sem vezethet egy életre szóló karrierhez. A munka új világában, az intézményeknek/munkahelyeknek elő kell mozdítaniuk az egész életen át tartó tanulás gondolkodásmódját.

A munkatársaink világszínvonalú tartalommal és gyakorlati tanulással ötvözött újraképzésébe történő befektetés elősegítheti a megtartást és vonzóbb munkahelyeket teremthet a tehetségek számára.

A Business Coach Kft Vezetői Kompetenciafejlesztő Tréningjének a célja, hogy a résztvevők naprakész tudást szerezzenek, új módszereket és eszköztárat ismerjenek meg, amit már következő naptól kezdve alkalmazni tudnak, hogy sikeresebben oldják meg vezetői feladataikat. A 10 napos komplex fejlesztő program felöleli a XXI század legfontosabb vezetői készségeit, a problémamegoldástól az asszertív kommunikációig.

 

Írta: Bedecs Andrea ACC executive coach
Forrás:*Coursera: The Job and Skills Landscape of 2022

Vezetői kompetenciafejlesztő 10 alkalom
Aktuális programjaink