Mentoring portfólió
Mentor Oscar
További olvasivalók

Vajon megéri a mentoringra fordított idő?

Mentoring kutatás eredményei 2020

A 2020 évi felmérésünk célja az volt, hogy betekintést nyerjünk a hazai mentoring helyzetébe, felmérjük a vállalati mentoring jellemzőit.

A válaszadók több mint a fele multinacionális, negyede pedig magyar magántulajdonú cégnél dolgozik jellemzően 500 fő fölötti nagyvállalatnál. A válaszadók kétharmadánál működik formális mentoring rendszer, akiknél pedig nem működik, azoknak a fele tervezi 3 éven belül a bevezetését.

A válaszadók 100%-a hasznosnak érzi a mentoringot a vállalat számára különböző okokból. Sokak szerint a mentorálás előnye a kollégák személyre szabott integrálása és szakmai fejlesztése, ami gyorsabb és hatékonyabb az új munkavállalóknál. Több vállalatnál is csökkent a fluktuáció a mentoring rendszer bevezetése óta, illetve erősödött a csapatszellem, motiváció, elkötelezettség mind a mentoráltak mind a mentorok körében Ezen kívül a tapasztalatok megosztása segít a szemléletformálásban és az új nézőpontok megismerésében, másoknak pozitív externália volt a munkáltatói márka javítása.

Erősen pozitívak a tapasztalatok

A mentorok 93%-a úgy nyilatkozott, hogy megérte a mentoringra fordított idő, mert közben ő is fejlődött, és a tudása átadásával értékesebb munkát tud végezni a mentorált. A mentor is különböző készségeket fejleszt a mentorálás során, és ki tud teljesedni a munkában. Valamelyik mentornak például a jövő vezetőinek kiemelése növelte az elköteleződését. Sokan fedeznek fel sikert abban, hogy láthatják a mentoráltjuk fejlődését, előremenetelét, illetve büszkeséggel tölti el őket, hogy hozzájárulhattak az osztályuk, részlegük sikeréhez. Volt, aki abban látta a mentorálás értelmét, hogy így hatékonyabban tudják betanítani az új munkavállalókat, és a befektetett idejük megtérül. A mentorokat az is motiválja a munkájukban, ha látják a mentorált szemében az érdeklődést, dolgozni akarást, fejlődésre törekvést.  Valakinek a változatosság jelentette az értéket a mentorálás során, hogy kiszakad a megszokott hétköznapokból, és más szemszögből tekint a cégre. Ezek mellett volt, aki anyagi támogatást is kapott a mentorálásért (eredmény, vagy ráfordított idő alapján), de a legtöbbjük főként eszmei ellenszolgáltatásban részesül. Minőségi beszélgetést, elismerő szavakat és tiszteletet kapnak mentorként, illetve folyamatos lehetőséget, hogy tovább képezzék magukat, ami segít a vállalati céljaik elérésében.

Mentorok fejlesztése

A legtöbb mentort a vállalaton belül képezték ki, de voltak, akik nyitott coach/mentor képzésen vettek részt. Sokan önállóan, könyvekből sajátították el a mentorálást, vagy a saját mentorától tanulta meg hogyan is csinálja. A válaszadók 70%-a tervezi 3 éven belül bővíteni a mentoring tudását, amiből profitálhat majd a mentor és a mentorált is.

Milyen kihívásokkal találkozhatunk most a mentoringban?

 A mentoring folyamat legtöbbször legalább 1 évig tart, de olyan vállalatok is vannak, ahol csak 3-6 hónapig. A mentoroknak párhuzamosan általában 2, vagy maximum 3 mentoráltjuk van, és havonta 5-10 órát töltenek mentorálással. Volt, akinek a nyelvi korlát vagy az eltérő vállalati kultúrából való érkezés is nehézséget okozott abban, hogy magas szakmai szinten tudjanak együttműködni. Több mentornál is előfordult, hogy a mentorált úgy tekintett rá, mintha a pszichológusa lenne, de 2020 igazi kihívása az online mentoringra való átállás volt. Mentorként a legnagyobb kihívás az volt, hogy kevésbé motivált, vagy bizonytalan volt a mentoráltjuk. Új, de egyre gyakoribb kihívásként megjelent, amikor fiatalabb mentorként idősebb kollégát kellett mentorálniuk vagy alacsonyabb beosztásúként magasabb beosztásút, így a válaszadók kétharmada nyitott lenne a fentiek alapján az un. reverse mentoring kipróbálására.

Komócsin Laura MCC

A Business Coach Kft ügyvezetője és a Mentor Oscar alapító zsűrielnöke

2020. december 27.

Mentoring portfólió