A kapcsolattartás lehetőségei

Három hónapja már, hogy egyik pillanatról a másikra karantén office-t működtetünk. Az emberek nagy részének nem volt a korábbi home office működésben sem tapasztalata. Ez pedig most teljesen más helyzet. A csapatmorál fontosabb, mint valaha, hiszen bizonyos szempontból közelebb vagyunk egymáshoz, láthatjuk egymás lakását, befutó gyerekeit, háziállatait, ugyanakkor távol vagyunk egymástól, nem futunk össze az irodában, ahol rövid és nagyon információdús beszélgetéseket folytathatunk, így a kapcsolattartás egyéb lehetőségei felértékelődtek. A kapcsolattartás még annak is fontosabb lett, akinek korábban nem volt az. Még az introvertáltaknak is volt bátorságuk megfogalmazni, hogy magányosak.

A szoros kapcsolattartás, összetartozás érzés hozzájárulhat a hatékony munkavégzés fenntartásához. Fontos kreatívan és sokkal tudatosabban menedzselni mindezt. Az elmúlt hetek felerősítették a változás szükségességét a kontroll helyett, jobban elmozdultunk a bizalom alapú és támogató vezetés irányába.

Érdemes a kezdeti tapasztalatokat, kapkodást átgondolni, hogy mi az ami jól működik, és mi az, ahol érdemes változtatni a mostani visszarendeződés, „hibrid” munkavégzés során.

Fontos új csapat rituálékat átgondolni.

Összeszedtem néhány ötletet:

  1. Virtuális kávézás (közösen, vagy véletlenszerűen besorolva kiscsoportokban, video chatszobán keresztül). A közös online kávézások vagy ebédek nem csak a trendiség miatt fontosak. Helyettesítik a munkára ráhangolódó reggeli közös beszélgetéseket vagy épp a közös ebédeket, amikor vagy csak szocializálódtunk és munkán kívüli dolgokról beszélgettünk, de ezek is hozzájárulnak ahhoz, hogy utána a munkában hatékonyabban együtt dolgozzunk. Ugyanakkor az ilyen közös kávé/ebédek alatt sokszor pár perc alatt fontos munkával kapcsolatos információkhoz jutottunk, vagy épp pikk-pakk rájöttünk közösen olyan megoldásokra, amiket már régóta görgettünk magunk előtt. Érdemes ezeket a virtuális térben működtetni. Különösen azért, hogy egyszerre jobban bevonhassuk az irodában ülőket és az otthon dolgozókat.
  2. Csapat tevékenységek: itt nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolni. Lehet akár egy újságcikk, amit mindenki elolvas és megbeszélik utána közösen, kit milyen gondolatokra inspirált a mostani helyzet, vagy idei célok, irodába visszarendeződés stb. tekintetében. Lényeg az, hogy közösen csináljunk valamit, egymás gondolkodását is jobban megismerve
  3. „E-kocsma”: egy közös pohár italt is el lehet virtuálisan fogyasztani egy-egy sikeres hetet megünnepelve
  4. Reggeli online státuszmegbeszélések (napi/heti)
  5. Gyakori „becsekkolások” a vezetők részéről: minden jól megy-e, kinek miben lehet szüksége támogatásra. Nehézségek, hangulatingadozások jól kezelhetők
  6. Kamerahasználat: többeknek nem komfortos, ugyanakkor a csapategység miatt fontos. Lehet előre meghirdetni, hogy a héten melyik megbeszélés lesz kamerás, így mindenki készülhet rá előre, nem éri váratlanul
  7. „Book the boss”: virtuálisan is érdemes működtetni: a vezető felajánl szabad időpontokat a naptárában, amikor bárki lefoglahatja őt, a legjuniorabb kolléga is, más osztályokról is, és megihatnak együtt egy kávét virtuálisan. Nagyon jó lehetőség a csapatmárka építésére, elkötelezettség növelésére
  8. Informális beszélgetések fontossága: ha lehet, ne legyenek feszítettek a meetingek időzítései, jusson idő a kezdésnél közös informális beszélgetésre. Pont úgy, mint amikor korábban érkezünk az irodában a tárgyaló elé, és jót beszélgethetünk egymással. Többen csinálják úgy, hogy transzparensen ki van kommunikálva, hogy a megbeszélés kezdése előtt 15 vagy 20 perccel korábban a szervező megnyitja a linket, és lehetőség van kötetlen beszélgetésre a megbeszélés kezdetéig.
  9. „Támogató” rendszer működtetése: ne csak a vezetőre háruljon minden felelősség, hiszen az irodában is segítik egymást a kollégák. Kik azok, akik ebbe bevonhatók, kinek, milyen odafigyelésre van szüksége. Cél az, hogy a csapatmorál magas szinten maradjon. Hosszabb távon is fenntartható másfajta szemléletet kell működtetni.
  10. Lehet játékosabban is: napi edzés/lépésszám kihívás, inspiráló vagy pozitív idézetek, viccek megosztása, apró közös kihívások vállalása.

A témával kapcsolatosan kérdésed van?  Írj Lisztes Henriett szakértőnknek, aki segít választ találni az egyedi kérdéseidre.

Szerző:

Lisztes Henriett ACC

executive coach, tréner

henriett.lisztes@businesscoach.hu

Aktuális programjaink