NEMZETKÖZI MÍNŐSÍTÉS ACC ÉS PCC ELŐKÉSZÍTŐ

Felkészítő Program az International Coaching Federation (ICF) nemzetközi minősítés ACC és PCC szintjének megszerzéséhez

Miért legyen nemzetközi minősítésem?

 • Magyarországon is egyre nő azoknak a multinacionális nagyvállalatoknak a száma, amelyek csak nemzetközi minősítéssel rendelkező coachot alkalmaznak, alkalmazhatnak vezetőik fejlesztésére, támogatására.
 • A nemzetközi minősítés garancia arra, hogy az azzal rendelkező coach megfelelően képzett és tapasztalt, elkötelezett a magas színvonalú és etikus szakmai munkavégzés, valamint ügyfelei iránt.
 • A nemzetközi minősítés megléte biztosítja az ügyfeleknek, hogy kockázat nélkül választhassanak coachot.

Mit jelent az ICF minősítés és mi az ACC és PCC szint?

Az ICF, azaz a Nemzetközi Coach Szövetség a világ legnagyobb, coachokat tömörítő, szakmai szervezete.
Mint ilyen, jelenleg az ICF minősítő rendszere a világon a legismertebb és legelismertebb, coachokat minősítő rendszere

 

Az ICF minősítő rendszere jelenleg háromszintű, a coach szakmai tudásától és tapasztalatától függően:

 • ACC (Associate Certified Coach)
 • PCC (Professional Certified Coach)
 • MCC (Master Certified Coach) szinten szerezhető meg a nemzetközi minősítés.

Kiből lehet ACC szintű minősített coach?

Az ICF az minősítés megszerzését több feltétel együttes meglétéhez köti. A minősítő folyamat során a coachok tanúbizonyságot tesznek szakmai képzettségükről, tapasztalatukról, valamint arról, hogy ismerik és alkalmazzák ICF kompetenciákat és etikai elveket.

ACC szintű minősítés esetén a jelentkezési feltételek:

●  60 óra coach-specifikus képzés (ennek megfelel többek között a 60 órás DIADAL coach képzés, BCA, BKF coachképzés, KPMG Executive Coach és Mentor Akadémia, a Samling Coach Képzés)

●  min. 100 óra, melyből 75 óra fizetett, legalább 8 ügyféllel szerzett coaching tapasztalat, melyet legkésőbb a vizsgára jelentkezés időpontjáig kell megszerezni (ez nem feltétele a felkészítő program elvégzésének)

●  10 óra mentor-coaching ICF minősítéssel rendelkező coach vezetésével min. 3 hónapra elosztva
(Csoportos felkészítés esetén: 7 óra csoportos + 3 óra egyéni)

Vizsga:

 • A vizsga egyrészt egy valós ügyféllel (vele egyetértésben) rögzített valós coaching ülés felvétele, mely min. 20 max. 60 perces.
  A hangfelvételt többek között magyar vagy angol nyelven is el lehet küldeni.
 • A felvétel értékelési szempontjai az ICF Coaching Kompetenciák leírásában, valamint az ICF Etikai Kódexében foglaltak.
 • A vizsgafelvétel a felkészítő program befejezésétől számított egy éven belül bármikor elküldhető.
 • A vizsga második része egy online, feleletválasztós, kb. 155 kérdésből álló teszt kitöltése. Az ICF a vizsgára jelentkezés befogadása után küldi a 60 napig elérhető tesztet. A megnyitás után a kitöltésre 3 óra áll rendelkezésre. A teszt az ICF coaching definícióinak, a coach kompetenciáknak és az etikai kódexnek a tárgyszerű tudását hivatott felmérni.

Kiből lehet PCC szintű minősített coach?

PCC szintű minősítés esetén a jelentkezési feltételek:

 • 125 óra coach-specifikus képzés (ennek megfelel többek között a BCA, BKF coachképzés, KPMG Executive Coach és Mentor Akadémia, a Samling Coach Képzés)
 • 500 órányi coaching tapasztalat  (450 fizetett) demonstrációja legalább 25 ügyféllel az első coachképzés megkezdésétől számítva. Továbbá ezek közül legalább 50 órának az PCC-re való jelentkezés időpontját megelőző 18 hónapban kell teljesülnie.
  (Ez nem feltétele a felkészítő program elvégzésének)
 • 10 óra mentor-coaching ICF minősítéssel rendelkező coach vezetésével min. 3 hónapra elosztva.
  (Csoportos felkészítés esetén: 7 óra csoportos + 3 óra egyéni)

PCC szinten 1 helyett 2 hangfelvételt kell beadni. Ezen kívül, a feleletválasztós tesztet a PCC szintre való jelentkezés során is ki kell tölteni, kivéve, ha a jelentkező ezt már az ACC szint elérésekor megtette.

Milyen felkészítő programok közül lehet választani?

Kombinált, kétrészes felkészítőprogram 

A felkészítő program legfeljebb 10 fős kiscsoportban zajlik és két, különálló részből áll:

Első rész: csoportos mentor-coaching
A 7 órás csoportos mentor coaching során a részvevők a következő témák elmélyült tudásával lesznek gazdagabbak:

 • a sikeres minősítéshez szükséges, részletes gyakorlati tudnivalók, tapasztalat-átadás
 • az ICF Etikai Kódexe
 • az ICF által azonosított 8 alapvető coaching kompetencia coaching helyzetben való gyakorlás és visszajelzés

A nap folyamán lehetőség lesz a legfontosabb kompetenciákat több, kiscsoportos akvárium-coachingban gyakorolni, amely során a vezetőcoachok részéről értékelő visszajelzést kapnak a résztvevők.

Második rész: egyéni mentor-coaching
Az egyéni mentor-coaching elsősorban a vizsgára való, testreszabott felkészítést szolgálja. A csoportos mentor-coaching befejezése után minden résztvevő kiválasztja saját mentor-coachát, akivel kizárólagosan dolgozik az egyéni felkészítő coaching folyamán. A felkészítőt követő hónapok folyamán 3×1 óra egyéni konzultáció keretében coaching ülésre kerül sor. Az ülések során a résztvevő és a  mentor coach közösen meghallgatja a rögzített felvételt (esetleg közösen vesznek részt a felvételen), majd a mentor-coach visszajelzést ad a résztvevő szakmai teljesítményéről. Tekintettel arra, hogy a szóbeli vizsga nyelve választható, a programban résztvevőknek is lehetőségük nyílik, hogy döntsenek arról, milyen nyelven szeretnék igénybe venni az egyéni mentor-coachingot (angolul vagy magyarul).

A programon résztvevő coachok igazolást kapnak 10 ACSTH óráról.

Kombinált, kétrészes felkészítőprogram díja: 160.000 Ft+áfa

Egyéni felkészítőprogram

A felkészítő program 10 órás egyéni mentor coaching ICF akkreditációval rendelkező coachoktól, amely magában foglalja a kombinát felkészítőprogram elemeit.

 • a sikeres minősítéshez szükséges, részletes gyakorlati tudnivalók, tapasztalat-átadás
 • az ICF Etikai Kódexe
 • az ICF által azonosított 8 alapvető coaching kompetencia coaching helyzetben való gyakorlás és visszajelzés
 • az egyéni mentor-coaching  a vizsgára való, testreszabott felkészítést szolgálja.
 • az ülések során a résztvevő és a  mentor coach közösen meghallgatja a rögzített felvételt (esetleg közösen vesznek részt a felvételen), majd a mentor-coach visszajelzést ad a résztvevő szakmai teljesítményéről.

A programon résztvevő coachok igazolást kapnak 10 ACSTH óráról.

Egyéni felkészítőprogram díja: 250.000 Ft+áfa

Mikor és hol lesz a következő kombinált program?

 • Időpont:
  Kombinált felkészítőprogram: 2023. október 13. (péntek) 9.00-17.00
  Egyéni felkészítőprogram: egyéni megegyezés szerint
 • Helyszín: Business Coach Kft. Iroda, 1068 Budapest, Városligeti fasor 32. Az egyéni mentor coaching időpontokat személyesen egyeztetjük.
 • Kombinált felkészítőprogram ára: 160.000 Ft+áfa
  A teljes program magában foglalja 7 óra csoportos mentor coachingot, valamint a 3×1 óra egyéni mentor coachingot is angolul vagy magyarul, továbbá a 1 ajánlólevél kiállítását és a feltüntetett szakmai anyagokat, valamint a jelentkezéshez szükséges szakmai és nyelvi segítséget.

  Egyéni felkészítőprogram ára: 250.000 Ft+áfa
  10 óra egyéni mentor coaching ICF akkreditációval rendelkező coachoktól.

   A programon résztvevő coachok igazolást kapnak 10 ACSTH óráról.

NEMZETKÖZI Minősítés FELKÉSZÍTŐ JELENTKEZÉS

Mivel támogatjuk a résztvevőket?

Mentor-coachként támogatjuk a vizsgára készülő coachot a sikeres minősítés megszerzésében. Ha szükséges segítünk kitölteni és feltölteni adatait az ICF honlapjára és mindvégig segítünk, ha az ICF-el bármilyen – e témában – szükséges levelezésre sor kerül.

Szakmai vezető:

Bincze Bea PCC, ACTC
senior executive coach,
mentor coach

 

 

 

Minden coach kollégánknak ajánljuk ezt a programot, mert ezzel a tudásanyaggal és a nyújtott támogatással megszerezhető az ICF ACC és PCC coach minősítés. Mi hisszük, hogy coachként az ACC és PCC minősítés jelzi szakértelmünket és egyben elkötelezettségünket a coaching szakma iránt és méltóképpen megkülönböztet minket a hazai és nemzetközi piacon.

További információ: info@businesscoach.hu  e-mail címen.

NEMZETKÖZI Minősítés FELKÉSZÍTŐ JELENTKEZÉS
A PCC utam fontos állomásaként 2021 szeptemberben vettem részt a BusinessCoach Kft csoportos Nemzetközi minősítés előkészítőjén. A programot Bincze Bea, PCC, DTM tartotta, aki már sok ilyen csoportot vitt végig és rendkívül felkészült volt. A nap során lehetőségünk volt kiscsoportban végigmenni az ACC és PCC minősítéshez vezető folyamat jelentkezési módjain és a különböző utakon, attól függően, hogy ki milyen keretek között végezte el a coach képzést.
Ezen kívül az ACC és PCC minősítésre való jelentkezés technikai feltételeit és folyamatát vettük végig, kitérve minden lépésre. Volt lehetőségünk betekintést nyerni a CKA vizsga néhány kérdésébe, amik publikusan elérhetőek. Lehetőségünk volt egy fél órás akvárium coachingot is végignézni, amit a csoport tagjaival átbeszéltünk és kiértékeltünk már a minősítés szempontjait figyelembe véve. Érdekes volt látni és megtapasztalni a különböző nézőpontokat és meglátásokat.
Ajánlom mindenkinek a programot, akik nagy tudású és tapasztalatú coach kollégák vezetésével szeretnének szervezett keretek között egy jól strukturált napot eltölteni, hogy megismerjék a nemzetközi minősítés előfeltételeit és gyakorlati tudást szeretnének a jelentkezés technikai és gyakorlati lépéseiről.
Nagy Erika PCC , üzleti és life coach, NLP mester.
„15 éve a nemzetközi minősítés megnyitotta azt a kaput, hogy elkezdhettek dolgozni a magyar coachok is a Magyarországon működő külföldi nagyvállalatok felsővezetőivel. Nagy hozzáadott értéke volt annak, hogy egy magyar vezető az anyanyelvén kaphatott coaching támogatást, az expatok pedig azért voltak hálásak, hogy olyan coacholja őket, aki ismeri a magyar üzleti környezetet, szokásokat.

Utána jött a következő ugrás…”

Teljes cikk

„Örömmel jelentjük, hogy az ICF a egy új, az eddigieknél sokkal egyszerűbb megoldást kínál minősítésük bizonyítására minden ACC, PCC és MCC minősítésű coachnak.

Az ún. digitális minősítési jelvényt (digital badge) a Credly’s Acclaim platform biztosítja számunkra.

Április 27-től kezdődően minden, aktív minősítéssel rendelkező tagunk e-mailt kap az admin@youracclaim.com címről a digitális jelvényéről. Érdemes már most hozzáadnod a címlistádhoz a fenti e-mail címet, hogy biztosan megkapd a jelvényedet.” ICF-Hungary

Teljes cikk

Diadal team és group coach képzés
Coach Club
„A felkészítőn a csoporttal együtt egy egész napot töltöttünk el, ahol szakmai és technikai információkból egyaránt volt bőségesen. Megnéztük azt, hogy milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy mindenki a saját helyzetéből eljusson a nemzetközi minősítésig, minta kérdéseket beszéltünk át és a kapcsolódó dilemmákhoz Bea hozzátette a saját tapasztalatát, meglátásait. Nagyon hasznos volt a felkészítőn az, hogy coacholtunk és hangfelvétel is készült, ott helyben is elemeztük és később is vissza tudtuk hallgatni.
Külön kiemelem, hogy minden szükséges és fontos dokumentumot megkaptunk egyben, legyen szó kompetenciákról, etikáról, értékelő lapokról vagy éppen a felkészülést támogató szakmai anyagokról.

A mentor coaching során volt lehetőségem ránézni a saját működésemre egy külső szakértő szemüvegén keresztül, és az egyéni alkalmakon Bea jó coachként csak kérdezett és kérdezett, ez nagyban segítette az önreflexiómat és a fejlődésemet. Különösen
hasznos volt, hogy két hangfelvételre is ránéztünk, összehasonlítottunk, kiveséztünk és ígzy meg tudtam fogalmazni saját magam számára fejlődési célokat. Bea őszintén és kíváncsian kérdezett, végig igazán partnerként kezelt, és a folyamat után is támogatta, hogy be tudjam adni a jelentkezésemet.”

Szirtesi-Nagy Réka ACC
Bea mentorálása hatalmas szerepet játszott, coach identitásom
fejlődésében.
Segített, hogy elfogadjam a hangom, a coaching alkalmak
visszahallgatásával.

Rávezetett, hogy kristály tisztán lássam az erősségeimet és
hálás legyek értük magamnak.
Objektíven lássam a fejlődési területeket, amik még hozzáadhatnak
működésemhez, hogy maximálisan az ügyfél agendáját kísérjem az
üléseken.

Támogatott, hogy struktúráltan építkezzek az önfejlődésben és
rátapintott arra is, amivel még mélyebben van dolgom és
szupervízióba fogok vinni..

Köszönöm Bea!

Kovács Laura ACC, Business & team coach