DIADAL periódusos rendszer letöltése
Angol verzió
Coach Club

DIADAL coaching eszközök periódusos rendszere

A DIADAL coaching eszközök periódusos rendszere egy olyan Komócsin Laura MCC nevéhez fűződő coachingsegédeszköz, ami a coaching eszközeit1,2, rendszerezi egyoldalas, koherens, táblázatos formába. Elméleti hátterét a DIADAL coaching modell (angolul: SPARKLE coaching model) alkotja. A kémiai elemek Mengyelejev-féle periódusos rendszerének mintájára készült eszköz  mind tapasztalt, mind kezdő coachoknak segít a coaching folyamat gördülékenyebbé tételének érdekében.

Áttekintés

A DIADAL coaching eszközök periódusos rendszere a coaching eszközöket rendszerezi, mindegyiket ellátva a saját vegyjelével. Minden vegyjel alatt szerepel apró betűvel a coaching eszköz teljes megnevezése. Összesen több mint 100 coaching eszközt foglal magába..

Felépítése

Mengyelejev periódusos rendszeréhez hasonlóan ebben is 6 sor van, a DIADAL coaching modell 6 coaching folyamat fázisának megfelelően. A periódusos rendszer 18 oszlopa között a coaching eszközök úgy vannak felosztva, hogy egy oszlopon belül hasonló elemek szerepeljenek. Ilyen oszlopok például a vizuális eszközök, kreatív írás különböző fajtái, vagy az üzleti világ és az executive vagy business coaching keretében is használható eszközök.

Az első és az utolsó oszlop különleges olyan szempontból, hogy a bennük rendszerezett coaching eszközök elegendőek ahhoz, hogy egy coaching folyamatot sikerrel le lehessen zárni. A köztes eszközök használata akkor ajánlott, amikor a coachnak és ügyfelének több ideje van nagyobb fókuszt fektetni a coaching bizonyos fázisaira.

A periódusos rendszer színjelölést is tartalmaz. A narancssárga színnel jelölt eszközök team coaching folyamatban is alkalmazhatóak.

A periódusos rendszer alatti két sorban, a kémiai periódusos rendszer lantanoidák és aktinoidák sorainak helyén a coaching folyamat jégtörői és a coaching folyamat fázistól függetlenül használható eszközök vannak.

A coaching periódusos rendszerének története

Komócsin Laura coach szakmai életműdíjas, az International Coaching Federation legmagasabb minősítésével rendelkező mestercoach ötlete alapján 2021-ben készült el a coaching periódusos rendszerének eredeti verziója, ami kisebb átalakításon ment keresztül az 50 önkéntes tesztelő visszajelzései, javaslatai alapján. A tesztelők között voltak vegyészek, kémia tanárok, coachok, HResek, illetve olyan személyek is, akik mindkét szakmához kötődtek.

Források

1Komócsin, L. (2009.). Módszertani kézikönyv  coachoknak és coachingszemléletű vezetőknek I. Manager Kiadó

2Komócsin, L. (2011.) Módszertani kézikönyv coachoknak és coachingszemléletű vezetőknek II.. Manager Kiadó..

Eszköz kifejlesztője:

Komócsin Laura MCC

senior executive coach

laura.komocsin@businesscoach.hu

DIADAL periódusos rendszer letöltése
Angol verzió
Coach Club