PSZICHO-ZÓNA S02

Fontos témák, amikről nehéz beszélni
Támogasd magabiztosan munkatársaidat, ügyfeleidet a pszichológia határterületein!

2022 őszétől programsorozatunk második évadával, teljesen friss tartalommal várjuk a témákban elmélyülni kívánó vezetőket, HR szakembereket és coachokat!

Jellemzően havonta, kedd esténként (17:30-20:00) megrendezésre kerülő interaktív workshopjaink keretén belül olyan témákat dolgozunk fel neves szakemberekkel, amelyek a hétköznapokban fontosságuk ellenére ritkán kerülnek fókuszba.

A Covid utáni turbulens időszak mindannyiunk számára rávilágított a témák időszerűségére akár vezetőként, akár támogatóként, akár munkavállalóként vagyunk régi-új világunk szereplői. A szervezeteknek már nem lehet kérdés, az emberi oldal – kollégák, ügyfelek, beosztottak –támogatása minden eddiginél nagyobb kihívást jelent.

Hét estén keresztül fogjuk a határokat feszegetni a résztvevők bevonásával, az ő kérdéseiket is feldolgozva. Minden nap célja az lesz, hogy olyan tudással távozzanak, ami segíti őket abban, hogy jobban tudjanak ezen területekre figyelni, észrevenni azt, hogy a környezetüknek mire van szüksége, hogy tudják hol a saját kompetenciájuk határa, és mi tartozik inkább coachhoz, pszichológushoz.

Programunk lényegét tökéletesen írja le első évadunk egyik szakértője, Nyíri Balázs:

„Nem azoknak szól, akik csendben ülve szeretnének arról hallani, hogy mivel küzdhetünk az adott problémák ellen. Ez egy olyan aktív részvételre építő interaktív program, ahol a felszín helyett a dolgok mélyére megyünk.”

Itt a helyed, ha te is magabiztosabban szeretnéd támogatni munkatársaidat, ügyfeleidet olyan témákban, melyek már a pszichológia határterületeit súrolják. Tarts velünk, ha érdekel, hogy vezetőként, HR szakemberként, coachként hogy tudsz támogatást nyújtani. Hol a határ? Mi az, ami már nem a te kompetenciád? Mik a tünetek, honnan ismerheted fel, hogy baj van?

 Pszicho-zóna programsorozat tartalma: 7 alkalom 17,5 órányi ismeret!

(+ jelekre kattintva megismerkedhetsz a részletekkel.)

Témák és előadók, akikkel biztosan találkozhattok:

2022. november 15.

Előadó: dr. Czibor Andrea – szervezetpszichológus, coach, egyetemi adjunktus

Mi is számít munkahelyi mobbingnak, bullyingnak? Milyen formái vannak, és mik azok a dolgok, amik hasonlóak ugyan, de nem tartoznak ebbe a kategóriába. Miért alakul ki a jelenség, mik azok az egyéni tényezők (pl.: személyiségjellemzők), amik hajlamosítanak arra, hogy valaki elkövetővé vagy áldozattá váljon? Mik azok a szervezeti tényezők, amik jó terepet adnak a mobbing megjelenésének, vagy éppen védőfaktorként szolgálhatnak ellene. Beszélünk majd a hatásokról is: milyen egyéni és cég-szintű következményekkel kell számolnunk, illetve mi a helyzet a szemtanúkkal, rájuk milyen hatást gyakorol a munkahelyi bullying? Emellett természetesen ki fogunk térni a prevenció, intervenció módjaira, lehetséges útjaira is.

Közelebbről!

Andrea pszichológusként végzett, azon belül pedig munka- és szervezetpszichológiával foglalkozik. A Pécsi Tudományegyetem Szociál- és Szervezetpszichológia Tanszékén dolgozik adjunktusként, emellett pedig az egyetem Szervezetpszichológiai Kutatócsoportját vezeti. Régóta foglalkoztatják olyan kérdések, hogy vajon milyen tényezők járulnak hozzá a munkavállalók munkahelyi jóllétéhez, hatékonyságához; mit tehet egy szervezet annak érdekében, hogy pszichológiai szempontból is egészséges, ösztönző munkakörülményeket hozzon létre. Emellett azok az esetek is kíváncsivá teszik, amikor ez valamiért nem sikerül: amikor egy szervezetben munkatársak közötti feszültségek, személyközi inzultusok, toxikus munkahelyi klíma uralkodik el. A többek között ezekből is kialakuló munkahelyi zaklatás is kiemelt kutatási területei közé tartozik.

2022. december 13.

Előadó: Soós István – klinikai szakpszichológus

Ezen alkalmunkon a csoport-pszichoterápiák világába hangsúlyos módszernek, a csoportanalízisnek a nézőpontját mutatja be szakértőnk. Ennek segítségével sok rejtetten zajló csoport (team) jelenség válik feltárhatóvá, értelmezhetővé és átalakíthatóvá. Ezen, jellemzően negatív dinamikus folyamatok ugyanis csökkentik az egyének, és az csoport összesített hatékonyságát is, ezért nem hagyhatók figyelmen kívül.

Közelebbről!

István párterápiában, csoportterápiában és egyéni terápiában is képzett klinikai szakpszichológus, aki mögött több ezer óra szervezeti tréning és workshop vezetés, és több száz óra egyéni- és csoportos konzultáció, coaching tapasztalat áll. Egyéni terápiában kiemelt szakterülete a kiégés, emellett kiemelten foglalkozik a csoportdinamikával.

2023. január 17.

Előadó: Krén Heléna, doktorandusz, pszichológus, tréner

A számok világa megbízható és kiszámítható terep. Szeretünk KPI-okban és mérföldkövekben gondolkodni, ha a munkáról van szó. Az érzelmeket viszont sokszor nehezen kezeljük a munkahelyen, főként az érzelmileg terhelt helyzetekben. Pedig nagyon fontos, hogy jól használjuk az érzelmek erejét, hiszen számos szervezeti helyzetben ez a kulcs! Egy pozitív érzésekkel dolgozó munkavállaló energizálja, inspirálja kollégáit, egy negatív érzésekkel teli pedig nagy valószínűséggel rombolja környezetét.

Milyen szerepe van az érzelmeknek a munkahelyen? A csapatban? A vezetésben? Mit tehetünk annak érdekében, hogy a nehéz és rossz érzéseket is kezelni tudjuk? Mit tehet egy vezető? Milyen támogató eszközök állhatnak a rendelkezésére?

A megoldáshoz az érzelmek, önmagunk és a szervezet ismeretén keresztül vezet az út. Ezek mentén keressük a válaszokat a fenti kérdésekre az interaktív workshop során.

Közelebbről!

Heléna pszichológusként végzett munka- és szervezetpszichológia specializáción. Humán- és vezetőfejlesztő szakemberként elsősorban a személyközi készségek, azon belül is leginkább az érzelmi készségek fejlesztésével foglalkozik, egyéni és csoportos formában. Kutatóként az érzelmi intelligencia vezetésben, a vezető-beosztott kapcsolatban betöltött szerepét vizsgálja. Hisz az érzelmek erejében és célja, hogy segítsen az embereknek jól használni ezen erőforrásaikat!

2023. február 07.

Előadó: Dr. Szabó Gergely-egyetemi adjunktus, egészség szakpszichológus

A pozitív pszichológia dinamikusan fejlődő tudományának alkalmazása a versenyszférában ma Magyarországon még gyerekcipőben jár, de az elmúlt 2 évtizedben a boldogság, mint versenyelőny, egyre inkább megjelenik a szervezetek törekvései között. A pozitív pszichológia alkalmazásának célja, hogy a dolgozók elégedettségének és pozitív érezelmeinek fejlesztésével keresztül járuljanak hozzá a vállalatok fejlődéséhez. A dolgozók jóllétének növelésén keresztül bizonyítottan hatékony: testi-, lelkiegészség javításában, társas kapcsolatok fejlesztésében, stressz és kiégés csökkentésében, a teljesítmény javításában, fluktuáció csökkentésében, profit növelésében, vállalattal kapcsolatos elköteleződés javulásában. Szakértőnkkel bemutatjuk a boldogságérzést befolyásoló tényezőket, a boldogságkeresés különböző útjait, a pozitív érzelmek hatásait és fejlesztési lehetőségeit, valamint a személyiség erősségeit és ennek kiaknázási lehetőségeit. Néhány gyakorlatot is ismertetünk a résztvevőkkel, úgymint a hála, kedvesség gyakorlásának és érzésének fejlesztését, pozitív önbemutatást, valamint a legjobb képességeink felderítését használatát a munkában és a magánéletben.

Közelebbről!

Gergely egyetemi adjunktusként 10 év egyetemi oktatási és kutatási tapasztalattal rendelkezik, egészség szakpszichológusként egyéni- és csoportos tanácsadást tart egészséges emberek számára személyiségfejlesztési céllal, valamint vállalatoknak tréningeket vezet stresszkezelés és pozitív pszichológia témakörökben. Emellett egyéni egészségfejlesztést és coachingot tartok vezetőknek és középvezetőknek.

2023. március 07.

Előadó: Csizmadia Máté –pszichológus, agrárközgazdász, szakokleveles munkajogi tanácsadó

Egy 2021-es felmérés szerint a magyarok 87%-a valamilyen mértékben klímaszorongó. Egy másik kutatás szerint pedig a munkavállalók 82%-nak az is fontos, hogy a munkahelye környezettudatosan működjön. A környezetvédelem, a klímváltozás, a környezettudatosság ma már megkerülhetetlen fogalmak, ha hiszünk benne, ha nem. Évtizedek óta hallani, hogy ha továbbra is úgy folytatjuk, ahogy eddig, elpusztul a bolygó. Csak egy kicsivel tudatosabbnak kellene lennünk és minden megoldódna. A helyzet azonban mintha nem változna. Nem vagyunk tudatosabbak? Régen azok voltunk? Mi egyáltalán a környezettudatosság? Mi a klímaszorongás, és mi nem az? Miért nem boldogul az elménk a klímaválsággal? Milyen szerepe lehet a munkahelyeknek a helyzet javításában? A program során ezekre a kérdésekre keressük a választ szakértőnkkel, a résztvevők bevonásával.

Közelebbről!

Máté a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetségének foglalkoztatási szakértője. Az Európai Mezőgazdasági Munkaadók Szövetségének (COPA – GEOPA) magyar delegáltja. Érdeklődését nagyon korán meghatározta a környezetvédelem, amit azóta is aktívan művel. Tanulmányai és munkája során korán világossá vált, hogy a környezetvédelem kérdései erőteljesen kötődnek a pszichológiához, az emberi gondolkodáshoz. Addigi tapasztalatai alapján már tudta, hogy számos problémára rendelkezésre áll a megoldás, az emberiség mégsem alkalmazza. Miért? Úgy gondolja, hogy a pszichológia képes erre a kérdésre választ adni. Elindította a Zöld Pszichológia Blogot, hogy szakmai cikkek segítségével be tudja mutatni a környezetvédelem pszichológiáját és közben maga is válaszokat találjon

2023. április 25.

Előadó: Tóth Nóra, rendszerszemléletű egészségterapeuta, coach és testbeszéd-kutató

„Kisugárzásunkkal”, azaz a nonverbális kommunikációnkkal keltjük a legmélyebb, legmeghatározóbb benyomást, és ezzel érjük el „a hatás”-t. Többszörösen bizonyított tudományos tény, hogy kommunikációs eszközeink által képesek vagyunk gyógyítani (placebo) és kárt okozni (nocebo), attól függően, milyen verbális és nonverbális jeleket használunk. Ez a mechanizmus az egészségügyben és az üzleti életben éppen ugyanúgy működik. Nincs sikeres tárgyalás, megbeszélés, előadás minőségi kommunikáció nélkül, és rengeteg üzlet siklik el a fejletlen nonverbalitás miatt. Kimondhatjuk tehát, hogy az általunk használt kommunikációs placebokon és nocebokon áll vagy bukik az üzleti sikerek jelentős része. Ezek neurológiai, pszichológiai és kommunikációs tudományos alapjairól és működéséről fog szólni az előadás és a beszélgetés.

Közelebbről!

Nóra két diplomája (fizioterapeuta, coaching) megszerzése mellett több nemzetközi képzést végzett el. Kórházi munkájában gyógytornász hallgatók gyakorlati képzését vezeti, valamint helyi és regionális tudományos előadásokat tart. Szenvedélye a nonverbális kommunikáció, különösen a szakmaspecifikus nonverbális placebok és nocebok kutatása.

2023. május 16.

Előadó: Ruttner Judit, munka és szervezet szakpszichológus, business & life coaching-pszichológus.

Sokszor tapasztalhatjuk munkahelyünkön, hogy egy vezető viselkedése megnehezíti az egyének vagy akár egy egész csapat működését. A rossz dinamika hatással van a tagok lelki jóllétére, teljesítményére, a csapatra, sőt akár az egész szervezetre is.
Vajon a probléma gyökere a vezető személyiségében vagy a helyzet sajátosságaiban keresendő? Vagy a kettő kölcsönhatásában?
Hogyan ismerjük fel a vezető személyiségéhez köthető helyzeteket? Mit tehetünk ilyen esetekben?
Vagy lehet, hogy csak az adott szituációban nem megfelelő viselkedést mutat a vezető? Hogyan lehet a különféle helyzetekre jól reagálni?
Az workshop során ezeket a jelenségeket, helyzeteket járjuk körbe gyakorlati példákkal és a résztvevők aktuális kérdéseinek megbeszélésével.

Közelebbről!

Judit munka- és szervezetpszichológusként közel húsz éve foglalkozik vezetők és különféle vezetési helyzetekből adódó problémákkal szervezeti, HR és tanácsadói oldalon; coaching-pszichológusként pedig közép- és felsővezetők támogatásával.
Több éve dolgozik egy munkavállalói támogatóprogramban is, ahol lehetősége van a problémás helyzetek teljeskörű kezelésére: mind a munkavállalók, mind a vezetők, mind a szervezet és a HR oldaláról megközelítve a problémákat, valamint hatékony megoldásokat kidolgozni, megtalálva az egyensúlyt és az összhangot az egyéni jóllét és a szervezeti hatékonyság között.

További tervezett témáink: Hit – motiváció – megküzdések; Munkahelyi kiválasztás – a pszichoszociális kockázatértékelés; Életközepi válság; Alvászavarok; Vezetői elmagányosodás; Krízisek; Aggresszó-depresszió-addikció

 • Időpont: 2022.11.15.-2023.05.16.
  2022.11.15., 2022.12.13,, 2023.01.17., 2023.02.07., 2023.03.07., 2023.04.25., 2023.05.16.
  Keddenként, minden alkalom 17:30-tól 20:00-ig tart.
 • Helyszín: Business Coach Kft iroda
 • Részvételi díjak:
  1 alkalom: 40 000 Ft + ÁFA
  5 alkalmas bérlet: 170 000 Ft + ÁFA (34 000 Ft + ÁFA / alkalom)

A képzés szakmai felelőse, akiknek felteheted a kérdéseidet:

Forgách Géza ACC
executive coach, pszichológus, tréner
geza.forgach@businesscoach.hu

Pszicho-zóna Jelentkezés
Dolgozó szülők PSZICHO-ZÓNÁJA
Pszicho-zóna Jelentkezés
Dolgozó szülők PSZICHO-ZÓNÁJA
Programnaptár

Résztvevőink mondták:

Fontos, engem is érintő kérdésről, kötetlenül, őszintén tudtunk beszélgetni. Az előadó, közérthetően és humorosan tálalta a témát, bevonta a hallgatóságot és a felmerült kérdésekre készséggel válaszolt. Nem csak egy izgalmas beszélgetésben tudtam részt venni, hanem valódi feltöltődést is nyújtott.
Klára Hidasi, Human Resources Management, BMW Group
Egy inspiráló szakmai közösség, egy a mindennapjainkban gyakran megjelenő nehéz téma, egy nagyon felkészült szakember, jó hangulat, tanulás, inspiráció, feltöltődés, AHA élmények, önismeret mélyítés, önreflexió. Nekem ez volt a pszicho-ZÓNA program. Útravalóként kaptunk a HR-es, szervezetfejlesztői szerszámosládánkba kézzelfogható eszközöket, a mindennapokban használható tippeket, ötleteket, gondolatokat.
JÓZAN Eszter , Szervezetfejlesztési vezető, MASTERPLAST Nyrt.
A pszicho-zóna programsorozat keretében Nyíri Balázs “Stressz és túlpörgés – Tényleg szükségesek?” című alkalmán vettem részt. A téma egyből megszólított mint multinacionális cégnél dolgozó vállalati HR-est, trénert és coachot és mint magánembert. Balázs a témát egy teljesen más nézőpontból járja körül, valóban segít egy kicsit az embernek “magába nézni”. A sok gyakorlati példa, valamint a többi résztvevővel való beszélgetés segített, hogy egy kicsit átrendszerezzem magamban az eddigi tudásomat, tapasztalataimat a témában. Ami szuper volt, hogy néhány nappal utána jött egy nagyon kényes, stresszes szituáció a munkahelyen és már az ott tanultakat alkalmaztam ekkor és működött!
Csombordi-Toth, Krisztina , Head of HR AGCO
A Pszicho-ZÓNA sorozat nagyon hasznos témákat tűzött a programjára. Olyan témákat hallgathatunk meg szakavatott előadók által, amik a jelen 2 éves, COVID okozta otthonról való munkavégzés során hatványozottan felmerültek. Az előadások segítenek megoldási megközelítést nyújtani ezekre a problémákra mind a dolgozók, de egyben akár a résztvevők saját maguk számára is. A kiégésről szóló előadás során kaptunk elméleti bevezetőt, megismertünk gyakorlati tapsztalatokat és kaptunk arra nézve is útmutatást, hogyan közelítsünk ilyen esetekhez és hogyan tudunk elindulni a megoldás felé. Mindezt interaktív beszélgetés és előadás szerencsés egyensúlyában élvezetes formában kaptuk meg.
Kiss Enikő, Employee Concerns Partner, EMEA , IBM CHQ, Human Resources
Pszichológusként és szervezetfejlesztőként nagyszerű kezdeményezésnek tartom a Pszicho-Zónát, mert olyan pszichológiai ismereteket tesz elérhetővé HR-szakemberek és vezetők számára, ami segít a meglévő tudás mélyítésén és ezáltal a segítő, támogató szakmák minőségi fejlesztésén. Nagyszerű előadások, előadók, kellemes légkör, megfelelő hossz és elérhető időpont. Gratulálok a Business Coach Kft csapatának, hogy ezt kitalálta és megvalósítja!
Kovács E. Zsófia, Képzés-fejlesztési csoportvezető, Penny-Market Kft.
Burnout. Már a téma felvetés is felkeltette érdeklődésemet, mint korunk egyre erőteljesebben megjelenő problémája. Nem vagyok HR szakember, és első kérdés, hogy tudom-e mi az a burnout és hogyan veszem észre akár magamon vagy kollégáimon? A tünetegyüttes alapján biztos, hogy evvel a jelenséggel állunk szemben? Kiket fenyeget? Mit tegyünk, mint vezetők, mint kollégák? Ezekre a releváns kérdésekre kaptam választ egy fantasztikus beszélgetés keretében Dr. Soós István szakértő előadásában. Rengeteg hasznos információ, sok újdonság és saját vállalati de akár magánéleti kérdésre vonatkozó aha élmény jellemezték ezt az estét. Köszönöm a szervezőknek! Igazi élmény volt!
Bodor Tibor , ING
Nagyon tetszett, hogy strukturáltan közelítette meg a kiégés témáját és összehasonlította hasonló tüneteket produkáló egyéb lelkiállapotokkal. Örülök, hogy gyakorlati útmutatót is kaptunk ahhoz, mit lehet tenni, ha magunkon, vagy máson a kiégés jeleit látjuk.
Koltai András, Wienerberger