Fejlesztés hatékonyabban? Mentor programok

Napjaink gyorsan változó világában felértékelődött a tehetségek megszerzésének, fejlesztésének és megtartásának képessége. Ezzel együtt felértékelődött a mentorálás, mint eredményes és költséghatékony módszer szerepe is a tehetség- és tudásmenedzsmentben.

Önnek miben tud segíteni egy mentor program? 

  • Fluktuáció csökkentése, munkaerő megtartása, elköteleződés növelése
  • Szemléletformálás, új nézőpontok
  • Kollégák integrálása, szakmai fejlesztése
  • Csapatszellem erősítése
  • Hatékonyság növelése
  • Karriertervezés
  • Jövő vezetőinek kiemelése
  • Személyes és szakmai biztonság
  • Tudás és vállalati kultúra átadása

Portfóliónk mentori elemei

Szakértőnkkel történő konzultáció során, feltárásra kerülnek a cég aktuális kihívásait legjobban támogató lehetséges mentorprogramok, amelyről cégreszabott ajánlat készül.
A HR csapat és a vezetők bevonásával megrendezésre kerülő olyan 4 órás workshop, ahol megismertetjük a hazai és a nemzetközi legjobb mentoring gyakorlatokat, közösen meghatározzuk a program célját és kijelölésre kerülnek a fő lépések.
Assessment center (AC) módszere alapján támogatjuk a potenciálisan legjobb mentorok kiválasztását.
Az online hálózatelemzés a kollegák közötti kapcsolatokat tárja fel és szemlélteti őket. Ez a szervezeti diagnózis kiválóan alkalmas a potenciális mentorok beazonosítására.
A mentor párok összeállítása a HR csapat közreműködésével 4 órás workshop keretében.
A mentor és mentorált párok részére a közös munka kereteinek meghatározásához.
A mentor és mentorált párok egymásra találásához.

A DIADAL társasjáték célja a párok  működési hatékonyságának maximalizálása, az együttműködés javítása, egy közös cél megfogalmazása és az ahhoz vezető út megtervezése. A program során végigmegyünk a DIADAL modell fázisain: a DIAGNÓZIS során megfogalmazott problémára, dilemmára team coaching módszerrel IRÁNYokat, célokat fogalmazunk meg, ALTERNATÍVÁKat térképezünk fel és a párok közösen hozhatnak DÖNTÉSeket, amelyek ALKALMAZÁSára akciótervet készítenek. Végül a folyamat LEZÁRÁSa és ünneplés formájában a mentor párok erőforrásai összegzésre és megerősítésre kerülnek.

A programba kiválasztott mentorok mentor kompetenciáinak fejlesztése.
A mentorprogramban résztvevő mentorok esetleges elakadásainak feldolgozás, tapasztalatok megosztása, következtetések levonása mentoring szakember közreműködésével.  Javasolt a folyamat elején/végén.
Workshopszerű, facilitált, majd kötetlen beszélgetésekben, alkalmanként meghívott előadók tolmácsolásában a résztvevők megismerhetik a hazai és nemzetközi best practice-t, bevált gyakorlatokat a vállalati mentoring rendszerekről és a kitekintése mellett cégspecifikus témák feldolgozása.
Már működő mentorprogramok felfrissítése, új lendületbe hozása 4 órás workshop keretein belül.
A reverse vagy fordított mentoring egy olyan módszer, amelyben a feje tetejére állítjuk a hagyományos mentoring szabályait. A folyamat során a mentor szerepben nem a sok éves szakmai- és élettapasztalattal rendelkező személy áll, hanem az kezdő, legtöbb esetben fiatal kolléga jelenik meg, aki új szemléletet és modern tudást hoz a mentoring kapcsolatba.

https://businesscoach.hu/mentoring/reversementoring/

Reverse mentoring

Mentorálást támogató egyéb eszközök

MENTOR KOMPETENCIA TESZT

MENTOR KOMPETENCIA ONLINE TESZT

A Johari ablak az önismeret egyik legszélesebb körben használt egyszerű modellje, amit továbbfejlesztettük, hogy ne általánosságban láthasson rá Önmagára, hanem mentori kompetenciái mentén. Ingyenes online tesztünket a gombra kattintva kipróbálhatja.
MENTOR KOMPETENCIA TESZT
OLVASNIVALÓK

Olvasnivalók mentoring témában

OLVASNIVALÓK
MENTOR OSCAR

MENTOR OSCAR DÍJ

Abban az esetben, ha szeretné megmérettetni magát, hogy milyen kiemelkedő mentor, akkor kérjük pályázzon a Mentor Oscar díjra.
MENTOR OSCAR

A vállalat egyéni igényeire szabott tréningek

Ha szeretné mentoring témában járatos szakértőnkkel felvenni a kapcsolatot, írjon bea.bincze@businesscoach.hu e-mail címre

Bincze Bea PCC
Bincze Bea PCCExecutive coach, beszéd coach, mentor és tréner
Ajánlatot kérek
Ajánlatot kérek
Olvasnivalók mentoring témában

További szolgáltatások

A Business Coach Kft – nomen est omen – 2004-től business coaching szolgáltatással foglalkozik, de 2007-től a portfóliója kiegészült coaching és coaching-szemléletű vezetőképzéssel, majd ezt követően egyéb vezetőképző programokkal és szervezetfejlesztéssel.