Ajánlatot kérek!
Reverse mentoring in Turkey

Reverse mentoring in Roche Pharma Turkey

Reverse mentoring is a method in which the traditional rules of mentoring changed. During the process the mentor is the person who has less or different professional/life experience than the mentee. This situation creates a new learning space and opportunity to share knowledge.
We had a conversation with Özge Uzun from Roche Pharma Turkey, who experienced reverse mentoring with the General Manager, Adriano Treve while she was his assistant in 2017. Currently she is working as a Product Manager.
Reverse mentoring in Turkey

Reverse Mentoring

Mi a reverse mentoring?

A reverse vagy fordított mentoring egy olyan módszer, amelyben a feje tetejére állítjuk a hagyományos mentoring szabályait. A folyamat során a mentor szerepben nem a sok éves szakmai- és élettapasztalattal rendelkező személy áll, hanem az kezdő, legtöbb esetben fiatal kolléga jelenik meg, aki új szemléletet és modern tudást hoz a mentoring kapcsolatba.

A Business Coach Kft. 2019. évben végzett egy magyar kutatást a módszerrel kapcsolatban, annak érdekében, hogy kiderüljön, hogyan néz ki a magyar piac nyitottsága egy ilyen típusú fejlődési lehetőség bevezetésére.

 

Reverse mentoring a gyakorlatban!

Interjú Prerna Sujannal PCC és Kulcu-Gusztafik Anitával

Sujan Prerna és Kulcu-Gusztafik Anita 2017 óta dolgoznak együtt, folyamatosan támogatják egymás munkáját és fejlődését, tudják, hogy mindig számíthatnak egymásra. Informális módon, kölcsönös elfogadásra és tiszteletre alapozva alakult ki köztük a reverse mentoring, amelyből mindketten sokat profitáltak.

Hogy ismertétek meg egymást?

Prerna: Anita gyakornok volt a Business Coach Kft.-nél, amikor még az ELTE hallgatója volt. A havi team meetingen találkoztunk először, már akkor nagyon szimpatikus volt nekem. Elkezdtem beszélgetni vele, és a technikai dolgokban segítséget kértem. Így kezdtünk el együtt dolgozni.

Anita: Igen, sokat segítettem Prernának dokumentumokat és önéletrajzot szerkeszteni. Emlékszem, mindig annyi hálát kaptam tőle egy nekem apróságnak tűnő feladat elvégzése után.

Hogyan alakult ki köztetek az „informális” reverse mentoring?

Anita: A nyári intenzív DIADAL coach képzésen volt lehetőségünk több időt együtt tölteni, és jobban megismerni egymást. Prerna coacholt is engem az egyik feladat során, ami meghatározó élmény azóta is számomra. Ezután Prerna eldöntötte, hogy felkarol engem, és mentorál a coachingban, önzetlenül átadta minden tudását és tapasztalatát, amely nagyban hozzájárult a fejlődésemhez. Én pedig mindig ott voltam, ha bármilyen technológiával kapcsolatos nehézsége volt Prernának.

Prerna: Nagyon jó volt, hogy megtaláltuk egymást.

Mit tanultatok egymástól?

Prerna: Anita megmutat nekem mindent, hogy hogy kell csinálni, aztán igyekszem használni ezt a tudást, de sokszor nem sikerül. Anita mindig tükröt tart nekem, emlékeztet, hogy jobb vagyok, mint gondolom és folyamatosan fejlődök. Volt egy eset, amikor Anita eljött hozzám, hogy beállítsa a levelezésem, viszont nem tudta, hogy hogyan használja a Macbookot, akkor én segítettem neki. Ő beállította a levelezésem, én megtanítottam Macbookot használni.

Anita: Nehéz néhány mondatban összefoglalni azt, amit Prernától tanultam. Emberként és coachként is nagyon sokat tett hozzá az életemhez. Rengeteg tapasztalatot és életbölcsességet tanultam Tőle, eszméletlenül hálás vagyok, hogy találkoztunk.

Ajánlatot kérek!
Mentoring portfóliónk