Mivel most 15 éves a Business Coach Kft, ezért 15 zen idézetet hozok, amelyből remélem minden olvasónk talál olyat, amin érdemes elgondolkodnia, hiszen a zen buddhizmus arra tanít, hogyan birkózzunk meg a nehézségekkel, amelyekkel az úton találkozunk.

Üdvözlettel: Komócsin Laura MCC ügyvezető

1. Ne beszéljünk, ha az nem javít a csenden.
Ezt coachként tanuljuk, tudjuk, mégsem könnyű. Ezért szoktam azt mondani, hogy a csend a kezdő coach legnagyobb ellensége és a tapasztalt coach legjobb barátja.

2. Az ezer mérföldes utazás is egy lépéssel kezdődik.
Hihetetlenül izgalmas amikor a coachee egy nagyon nagy célt tűz ki és mi mellette lehetünk és támogathatjuk az úton, hogy megtegye a kezdő lépést, majd haladjon tovább az úton és ne adja fel!

3. Ne féljünk lassan menni, attól féljünk, hogy megállunk.
Ez kapcsolódik az előbbi gondolathoz is. Van, hogy a coachee nagy lendülettel nekifog a célja elérésének, majd jönnek a nehézségek, a kihívások. Nincs ezzel semmi baj, ez teljesen emberi, hogy ilyenkor lassítunk, de ahogy ez az idézet is mondja, ne féljünk lassan menni, csak ne álljunk meg, mert akkor tudjuk elérni a célt.

4. Még ha megbotlunk és elesünk, sem biztos, hogy a rossz ösvényt választottuk.
Ritka, amikor valaki ajándékba megkapja vagy a szerencse hozza úgy, hogy eléri a kitűzött célt. A legtöbbször nagyon kemény munka van mögötte, még ha ezt kívülállók nem is látják. Nem kell rögtön visszamennünk a startvonalra és új utat keresnünk, nem biztos, hogy rossz az út, attól, hogy vannak benne olyan szakaszok, amin buckák vannak, kevésbé kitaposottabbak, mert lehet, hogy pont ettől lesz még nagyobb a sikerélmény.

5. Egy kunyhó nevetéssel tele sokkal többet ér, mint egy palota, amelyet szomorúság tölt meg.
Sok felsővezető a céljait anyagilag elérhetőként fogalmazza meg, hogy valahány %-kal nagyobb legyen az árbevétel, profit, bónusz…Majd előfordul, hogy ugyanaz a vezető pár év múlva visszatér és elmeséli, hogy elérte a nagy házat, a luxusautót, de közben ráment a házassága, a baráti kapcsolatai. Ilyenkor radikálisan más célt fogalmaznak meg és rendkívül izgalmas egy ilyen új úton kísérni őket coachként.

6. Mindig keressük a dolgok fényesebb oldalát. Ha ezt nem lehet, akkor fényesítsük az elhomályosult részeket addig, míg azok ragyogni kezdenek.
Nem véletlenül tekintünk magunkra coachként gyémántcsiszolóként, hiszen a coacheejaink mind gyémántok, mi csak segítünk nekik még fényesebben csillogni és addig polírozzuk őket, amíg brilliánsok lesznek.

7. Ha valaki rámutat a hibáinkra, nem biztos, hogy az ellenségünk. Ha valaki rámutat az erényeinkre, az nem biztos, hogy a barátunk.
Coachként van, amikor a coacheenak pont arra van igénye, hogy megerősítsük, mert elbizonytalanodott és van, amikor pont arra, hogy elbizonytalanítsuk mert már túlzottan magabiztos.

8. A jó tanár ajtókat nyit meg előttünk, de belépni mindenkinek magának kell.
Ennek lehet az a szinonimája is, hogy a lovat elvezetheted a folyóhoz, de inni neki kell, mint ahogy a coach is támogathatja a coacheeját, de a céljához vezető utat neki kell megtennie, még ha serpaként számíthat is ránk közben.

9. Nincs olyan barátunk, aki hibátlan. De ha minden hibát számba veszünk, akkor már nem lesznek barátaink.
A coachok sem hibátlanok, talán csak annyiban mások, hogy ezt tisztábban látják önmagukban is.

10. A boldogtalanság a nyitva hagyott ajtón érkezik.
Ezért is javasoljuk minden ügyfelünknek, hogy nyissa ki azt a bizonyos ajtót, engedje meg magának a boldogságot.

11. Senki sem tér vissza egy hosszú utazásról úgy, hogy ugyanaz az ember marad, mint előtte.
Így van ez a coachinggal is, ami önmagában is egy utazás, még akkor is, ha nem hagyod el a szobádat, mert online történik :-).

12. Az ember, aki képes elpirulni, nem lehet gonosz szívű.
Biztatjuk ügyfeleinket, hogy vállalják fel hibáikat, tévedéseiket, ezzel példaként szolgálva kollégáiknak is és ha megmutatják sérülékenységüket rengeteget profitálhatnak belőle otthon és a munkahelyükön egyaránt.

13. Jobb jó embernek lenni egy napig, mind árnyéknak ezerig.
A Business Coach Kft mottója: „Jobb vezetők, jobb világ!” és ezzel az elnevezéssel díjat is alapított, melyet a pályázók közül a legjobbnak ítél oda kétévente.

14. Az ember, aki egy hegyet mozgatott meg, a legapróbb kavicsokkal kezdte.
Hatalmas hegyeket tudunk megmozgatni, de csak akkor, ha elhisszük és teszünk érte. 

15.A legjobb idő arra, hogy egy fát elültessünk, 20 évvel ezelőtt volt. A második legjobb idő ma van.
Mi 15 éve „ültettük el” a Business Coach Kft magjait és minden makkban ott van maga a tölgyfa is….

Programnaptár