English version HERE

Munka otthonról…

Mivel elkezdődik a home office időszaka, gondoltam, hogy jó ötlet lenne néhány gyakorlati tippet nyújtani Nektek, azért hogy ez a periódus hatékony, termékeny és élvezetes legyen.

A múlt héten beszéltem néhány ügyféllel, akik mindannyian beszámoltak arról, hogy milyen nehéz nekik telefonon megbeszélni kollégájukkal a munkaügyeket. Inkább odasétálnak a néhány méterre ülő munkatársukhoz, megvitatják az adott témát, és visszatérnek az íróasztalukhoz.

Akik hasonló helyzetben vannak, azok most nagy változással néznek szembe. Ezekben a rendkívüli, szokatlan időkben kénytelenek lesznek használni az online platformokat és kommunikációs eszközöket.  Neked pedig az a célod, hogy a csapatod ugyanolyan elkötelezett legyen a virtuális térben is. Hogyan lehet ezt elérni?

Reggeli bejelentkezés

Azt javaslom, hogy kezdjétek a reggelt egy gyors beköszönéssel. Tudom, hogy sokan közületek úgy gondolják, hogy ez szükségtelen, de ez nagyon hasznosnak bizonyul a csapatok számára.  Csakúgy, mint te, ők is küzdenek az új helyzethez való alkalmazkodással.  Bátorítsd a csapatod tagjait, hogy a nap folyamán kérjék a virtuális négyszemközti beszélgetést, ha szükségük van iránymutatásra.

A csapat motiválása

Segítened kell őket motivációjuk megőrzésében.  Hogy csinálnád ezt? Azt javaslom, hogy kezdjetek el egy buddy programot.  Hozzatok létre 3-5 fős csoportokat, akik virtuálisan együtt indítják a reggelt egy csésze kávéval. Minden tag felváltva elmondhatja, hogy milyen az aznap reggele, és megoszthat a csoporttal egy szép novellát, idézetet vagy felemelő gondolatot.  Ez sikeres gyakorlatnak bizonyult. Kezdjünk el gondoskodást gyakorolni ezekben a kihívásokkal teli időkben.  Ennek további előnye az, hogy segít bennünket a munkamódba való átállásra, mivel a munkába való utazási idő megszűnik.

Délutáni szertartás

Hasznos lehet, ha a munkaidő utolsó 10 percében minden nap gyorsan bejelentkezel a csapatodhoz. Ez nemcsak a kommunikációs csatornák nyitottságát és áramlását segíti elő, hanem növeli a morált a csapat tagjai között.  Az emberiség akkor boldog és elégedett, amikor törődnek velük és hozzáadott értéket képviselnek.  Óriási előnyöket tapasztalhatsz, ha minden munkanap végén befektetsz néhány percet.

Határok megszabása

Mivel az iskolák is bezárnak, és a gyerekek is otthon maradnak, ezért szükség van a határok lefektetésére. Keress egy csendes helyet otthonodban, és beszéld meg szeretteiddel, hogy tartsák tiszteletben azt a tényt, hogy dolgozol.  Az, hogy otthon vagy, nem azt jelenti, hogy elérhető vagy.  Tedd ezt világossá.

Napi rutin

Nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos ez.  Ígérd meg magadnak, hogy úgy fogod tartani a szokásos napi rutinod, mintha munkába mennél.  Kelj fel időben, öltözz fel, egyél egészséges, tápláló reggelit, majd kapcsold be a laptopod. A fegyelem és elkötelezettség kulcsszerepet játszik a sikerben.

Remélem, hogy ez a néhány iránymutatás segít. Ezeket a gondolatokat egy rövid, vicces történettel fejezem be.

Néhány extra élelmiszer beszerzésére készültem, viszont nem tudtam, mit kellene vásárolnom, készítenem vészhelyzet esetére. Az idősebb lányom, aki Torontóban él, otthonról dolgozott és felhívott az ebédidejében. Végigmentünk az élelmiszerbolton, és segített vásárolni.  Nagyon hálás voltam.  Másnap a fiatalabb lányom felhívott Washingtonból az ebédszünetében, miközben sétált, hogy élelmiszert vásároljon.  Neki én segítettem abban,  hogy mit kell beszereznie, miután megkaptam az iránymutatást az idősebb lányomtól.  Szívmelengető volt érezni a szeretetet, gondoskodást és köteléket, még akkor is, ha olyan messze vannak.  Amikor ilyen történik, soha nem érzem magam egyedül vagy magányosnak. A technológiának köszönhetően a távolság ellenére is képesek vagyunk kapcsolatban maradni és megtartani a családi egységet.

Te is elérheted ezt a csapatokkal való együttműködésben. Még akkor is, ha ez igényel némi módosítást és a távoli munkavégzéshez szükséges készségek fejlesztését.  Néhány, a fentiekben megadott tippel és útmutatással remélem, hogy könnyebben tudsz tudatosságot gyakorolni, amikor belépsz ezekbe a bizonytalan időkbe.

Kedvességgel és gondossággal

Prerna Sujan


Szerző:

Prerna Sujan PCC

executive coach, tréner

prerna.sujan@businesscoach.hu

 

Fordította: Anita Kulcu-Gusztafik