Vajon van-e titkos receptje a tökéletes mentorprogramnak? Őszintén azt kell mondanunk, hogy nincs.
A mentorálás egy olyan változatos eszköztárakkal rendelkező lehetőség a vállalatok számára, amely akkor működik igazán, ha a cégre szabjuk.
Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a 2015-ben elindított Mentor Oscar pályázatokban még nem találkoztunk azonos mentorprogramokkal.

Nem csak a mentorprogramok nem egyformák, de a mentoroknak is számos típusa létezik.
Akár pályakezdő vagy, akár már tapasztalt veterán, a mentori kapcsolatok megalapozhatják és táplálhatják a sikereidet a munkahelyeden.

Íme hétféle mentor típus, akiket érdemes megismerned:
1.     Hagyományos mentor
2.     Kisebbségi alapú mentor
3.     Csoport mentor
4.     Egyenrangú mentor, kortárs mentor
5.     Funkcióközi (cross-functional) mentor
6.     Fordított mentor (Reverse mentoring)
7.     Paraszociális mentor

1. Hagyományos mentor
A hagyományos mentor egy olyan személy, aki már régebben dolgozik a szakterületeden vagy az iparágban. A hagyományos mentorálás egy jó választás lehet, mivel a mentor korábban ugyanazt az utat járta be, mint amelyen most te jársz.
A hagyományos mentorálás közben olyan tartós kötelék alakulhat ki a mentor és mentoráltja között, amely akár a távoli nyugdíjas évekig is elkísérhet Titeket. De ne feledd, hogy ahogy a karrieredben haladsz előre, előfordulhat, hogy a mentorod által követett iránytól eltérő pályán találod magadat! Ilyen esetben lehet, hogy még bizonyos témákban továbbra is a korábbi mentorodhoz fogsz fordulni, más kérdésekben pedig már más mentortól érdemes segítséget kérned.

2. Kisebbségi alapú mentor
A kisebbségi alapú mentorálás egy közös pontból nő ki, amely gyakran egy alulreprezentált identitásból ered – legyen az nem, etnikum, vallás vagy a számtalan más jellemző közül valamelyik. Nemcsak hasznot hoz és emlékeztet arra, hogy nem vagy egyedül, hanem szervezeti vagy akár iparági szintű változásokhoz is vezethet. Hogy találhatod meg őt? Kezdheted azzal, mi az, ami miatt elszigeteltnek érzed magad a munkahelyeden és kereshetsz valakit, aki hasonló helyzetben van a cégednél vagy máshol. Kereshetsz szakmai hálózatokat, kutathatsz a Linkedinen, de kérheted a HR osztály támogatását is.
Egy kisebbségi alapú mentor robbanásszerű önbizalmat és összetartozás érzését adhatja neked.

3. Csoport mentor
A csoportos mentorálásnál egy tapasztalt szakember olyan mentori csoportot vezet, akik általában hetente találkoznak megbeszéléseket, közös ebédeket szerveznek. Itt nem csak a mentortól tanulhatsz sokat, hanem a csoporttársaidtól is. Amikor valaki felvet egy problémát, ami éppen foglalkoztatja és tanácsot kap, akkor neked is érdemes elgondolkoznod, vajon hogyan tudod ezeket az ötleteket a saját területeden alkalmazni. Bizonyos esetekben pedig rájössz, hogy akár fordulhatsz közvetlenül is a társaidhoz javaslatokért, támogatásért.

4. Egyenrangú mentor, kortárs mentor
A szkeptikusok talán csak “barátságnak” vagy kollegiális munkakapcsolatnak nevezik a kortárs mentorálást. Az ilyen jellegű kapcsolatokban nagyon sokat tanulhatsz olyan emberektől, akik a ranglétra ugyanazon fokán vannak, mint te. Nagy előnye, hogy láthatod a kollégák stratégiáját, együtt érvelhetsz velük és ha túlterhelt vagy segítséget kérhetsz tőlük.

5. Funkcióközi (cross-functional) mentor
A karriered során néha tanulságos olyan nézőpontokat keresni, amelyek különböznek a sajátodtól. A funkcióközi mentorkapcsolatok előnye, hogy megismerhetsz teljesen új nézőpontokat, amelyek felnyithatják a szemed és bizonyos témakörökben megváltoztatják a véleményedet. A funkcióközi mentor egy másik csapatban vagy egy teljesen más részlegen dolgozó munkatárs, akivel nagyobb projekteken vagy folyamatokon dolgozol együtt. Ő nem közvetlen kollégád vagy felettesed, de éppen eleget tudhat a munkakörödről és a csapatodról ahhoz, hogy új viszonyítási keretet nyújthasson.

6. Fordított mentor (Reverse mentoring)
A fordított mentorálás az, amikor egy vezető, középvezető tudatosan keresi egy újonc vagy egy olyan személy nézőpontját, akinek nincs akkora hatalma és felelőssége a szervezetben, mint neki. Célja a szemléletformálás. Egy fordított mentorálásban visszajelzést kaphatsz arról, hogy hogyan működik egy új rendszer vagy folyamat valójában, mert a visszajelzés azoktól az emberektől érkezik, akik ténylegesen használják az adott rendszert nap mint nap. Megkérdezheted tőlük, hogy ők hogyan látják, hogy az ügyfelek hogyan használnak egy adott funkciót vagy szolgáltatást és új nézőpontot kérhetsz a lehetséges stratégiákról. Nagyon fontos, hogy mindig tedd világossá, hogy értékeled az illető nézőpontját és nyitott vagy arra, amit mond. Ne kérj tőle segítséget olyan kérdések megoldásában, amelyekben nincs szakértelme, vagy amelyekben valószínűleg figyelmen kívül fogod hagyni a véleményét.

7. Paraszociális mentor
Ne ijedj meg a “paraszociális” kifejezéstől! Bizonyos kontextusokban, például a rajongói oldalakon, ez egy olyan fajta egyoldalú kapcsolat, ahol a közösség tagjai úgy érzik, hogy a bálványuk egyenesen hozzájuk beszél. Sean Robinson kutató szerint a paraszociális mentorálás – amikor a mentor egy nyilvános szónok vagy szakértő, aki megnyerő, de távolságtartó kommunikációval ad tanácsokat – hasznos lehet egy egyre ellenségesebb és magányosabb világban. Találhatsz egy YouTubert, aki sminkelés közben vlogol a pénzügyes karrierjéről, vagy kereshetsz egy LinkedIn influenszert, aki rendszeresen posztol arról, hogy milyen tanulságokat vont le a vezetői munkájáról.
Ez segíthet abban, hogy kevésbé érezd magad egyedül, még akkor is, ha nem ismersz senkit, aki személyesen átélte volna azt, amivel éppen szembenézel és emlékeztethet arra, hogy a problémáid nem is olyan egyediek.
De légy óvatos; amikor az emberek nyilvánosan beszélnek a karrierjükről, lehet, hogy annak csak a jó oldalát mutatják be!

Honnan tudod, hogy milyen típusú mentorra van most szükséged?
A mentor típusa a karriered során változni fog. Nem kell mindig csak egyet választanod!

Íme néhány gyors tipp, hogy kitaláld, kire van most szükséged:
·       Vedd figyelembe, hogy a karrieredben most hol tartasz! Próbáld meg pontosan meghatározni, hogy mire van most szükséged!
Olyan valakire, aki együtt érez veled vagy olyanra, aki motivál?
·       Képzeld el, milyen beszélgetést szeretnél folytatni egy mentorral! Hogyan épülne fel a beszélgetés? Milyen személyt képzelsz el?
·       Gondold át, hogy mennyi időt szeretnél a mentorálásra fordítani!

Forrás: 7 Types of Mentors That Can Help You Thrive in Your Career by by Bunny McFadden

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, akkor a mentorprogramok kialakításáról többet megtudhatsz ITT.

Ha pedig már egy jól működő mentorprogram büszke tulajdonosai vagytok, akkor mutassátok meg a szakmának is és pályázzatok a 2023 év Mentor Oscar díjra: MENTOR OSCAR