Mark Horstman: Az eredményes menedzser című könyvében 4 egyszerű eszközt mutat meg az eredményesség és megtartás növelésére, amit itt most zanzásítva közreadunk, hiszen tudjuk, hogy egy eredményes menedzsernek fontos, hogy hatékonyan használja fel az idejét és aki szeretne részletesebben elmerülni a témában, jó szívvel ajánljuk a 2020-ban magyarul is megjelent könyvet.

A négy létfontosságú magatartásforma, amelyet az eredményes menedzsernek meg kell tanulnia az eredmények elérése és az emberei megtartása érdekében a következő és mind a 4 ponthoz ad konkrét 1-1 konkrét menedzsereszközt is:

Létfontosságú magatartás Menedzsereszköz Hatás
Ismerd meg az embereidet! One On One megbeszélések 40%
Adj tájékoztatást a teljesítményről! Visszajelzés 30%
Tedd magasabbra a lécet! Fejlesztés 15%
Add át a beosztottaidnak a munkádat! Delegálás 15%

 

Ismerd meg az embereidet! (One On One megbeszélések és más hasznos eszközök)

A négy létfontosságú magatartásforma hatásának összértékében a beosztottaid megismerése 40%-ot tesz ki, így ez a legfontosabb. Az évek során összegyűjtött adataik azt mutatják, hogy egy olyan menedzser, aki az átlagosnál egy szórásnyival jobban ismeri a csapatát, két szórásnyival jobb eredményeket fog produkálni, mint az átlagos kollégája.

A vezetők 5%-a tudja csak a közvetlen beosztottai gyerekeinek a nevét, azaz ha Te közéjük tartozol, ezzel nincs is több feladatod. De ha azon 60%-ba tartozol, akik még azt sem tudják megmondani, hogy a közvetlen beosztottainak hány gyereke van (pedig nekik Ők a legfontosabbak), akkor kulcsfontosságú, hogy invesztálj abba, hogy jobban megismerd a munkatársaidat!  Könyv azt javasolja, hogy tarts One On One megbeszéléseket minden közvetlen beosztottaddal, amelyet hetente beütemeztek, 30 percig tart, ahol a beosztottad témái elsődlegesek és jegyzeteket is készítesz róla.

Emellett mi azt is hasznosnak tartjuk, hogy másképp is invesztálj a megismerésükbe, rendeld meg tőlünk visszajelzéssel valamelyik személyiségtesztet (Hogan, ProfilesPXT, MBTI, DISC) vagy a Motivation mapet, hogy megtudd mi motiválja igazán a kollégáidat.

Adj tájékoztatást a teljesítményről!

Ugyan pozitív visszajelzést sem adnak eleget a vezetők, de mivel az könnyebb, ezért inkább a negatív visszajelzéshez adjuk meg a négy lépést:

  1. lépés: Kérdezz!
  2. lépés: Beszélj a magatartásról!
  3. lépés: Beszélj a magatartás hatásáról!
  4. lépés: Ösztönözd az eredményes jövőbeli magatartásra!

Emellett hasznosnak tartjuk a 360 fokos értékelést is, amikor nem csak Te, de a kollégái is adnak róla visszajelzést.

Tedd magasabbra a lécet! (Fejlesztés)

A szerző definíciója szerint a fejlesztés egy szisztematikus folyamatot jelent, amelynek célja egy beosztott teljesítményének javítása egy meghatározott területen.

Ha az illető beosztott már önmagában is vezető, akkor jó szívvel ajánljuk neki komplex, szisztematikusan felépített Vezetői kompetenciafejlesztő programunkat, ha felsővezető, akkor a XXI. századi Csúcsvezetői Akadémiát és ha bármelyik, akkor az egyéni coachingot is.

Add át a beosztottaidnak a munkádat! (Delegálás)

A delegálás elsajátítása hozzátartozik a felsővezetővé válás folyamatához. Számos delegálási folyamatot ismerünk, íme a könyvben szereplő változat:

  1. Mondd el, hogy segítséget szeretnél!
  2. Mondd el neki, hogy miért éppen tőle kéred!
  3. Kérd a konkrét beleegyezését!
  4. Ismertesd részletesen az adott feladatot vagy projektet!
  5. Közöld vele a határidőre, a minőségre és a beszámolásra vonatkozó elvárásokat!

Ha felkeltettük az érdeklődést, akkor jó könyvolvasást kívánunk, vagy szeretettel várunk őszi képzési programjainkon vagy válaszd ki coachodat!

Vezetői kompetenciafeljelsztő 10 alkalmas
XXI. századi Csúcsvezetői Akadémia
Programnaptár