4 egyszerű tipp, hogy jobban fókuszálj!

Mindenki tudja, hogy az összpontosítás a siker fontos alkotóeleme, és hogy a halogatás még a legjobban átgondolt projekteket is kikezdheti. Ha egyszerre sok mindenre figyelsz, valójában semmire sem igazán. Nehéz egyszerre egy dologra koncentrálni, de a jó hír az, hogy ez egy tanulható képesség. Gyakorlatot igényel, de érdemes különféle módszerekkel kísérletezni, amik javíthatják a képességeinket. Ezekkel a meglepően egyszerű módszerekkel kezdhetjük is a tanulást. Nektek milyen ötletetek van még?

1. Egyszerre egy dologra figyeljünk!
A fő bűnös itt a technológia, ami könnyen elvonhatja a figyelmünket. Érdemes kikapcsolni az értesítéseket az eszközeinken. Instagram, Twitter, Facebook, Email, Dropbox, Tinder— minden applikációnál alkalmazzuk. Próbáljuk ki egy napig, tapasztalni fogjuk, hogy sokkal produktívabbak leszünk.

2. Csoportosítsuk a hasonló feladatokat!
Tanulmányok szerint, az agyunknak 15 percig is eltarthat, amíg visszanyerjük ugyanazt az intenzív figyelmet a feladatok váltogatása között. Így érdemes a projectek váltogatása helyett, a hasonló tennivalókat egy időben elvégezni.

3. Figyeljünk a jelenre!
Túl gyakran belemerülünk a képzelődésbe, álmodozásba. Ne azon gondolkozzunk, hogy mennyi minden elintézni valónk van még. Hanem fókuszáljunk az épp aktuális feladatra.

A Pomodoro módszer szerint az a rövid, de lézer-fókuszált figyelem sokkal nagyobb termelékenységet eredményez. Ez nagyon egyszerű módszer: beállítod az időzítőt 25 percre, és egyetlen feladaton dolgozol közben mellőzöl minden mást. Ha lejár az idő, akkor rövid szünetet tartunk mielőtt neki állunk egy másik feladatnak.

4. Adj magadnak szüneteket is!
Ne felejtsük el, hogy nem robotok, hanem emberek vagyunk. A sok hatékonyság fokozó tipp mellett szükség van kis pihenésre, mozgásra, akár 5 perc nyújtásokra, sétára két feladat között. Sok tanulmány alátámasztja, hogy az ilyen rövid szünetek után sokkal jobban fogunk tudni koncentrálni az adott feladatra.

Ha még több ötletet szeretnél:

4 Ways to Focus When Your Mind’s Not in the Mood

3 Ways to Force Yourself to Focus

Aktuális programjaink