Bincze Bea ACC
Bincze Bea ACC

TED beszéd? Beszéljünk róla!

Sok ismerősöm kérdezi meg:

„Bea, szerinted érdemes TED* beszédet tartani? Ez jó márkaépítés?”

Igen, nyilván segít az ismertség kialakításában, de nem ez a lényege. Akkor érdemes TEDx** beszédet tartani, ha van olyan ötleted, olyan üzeneted, ami releváns a hallgatóknak, amit hazavihetnek, és saját környezetükben is használni tudnak.

És itt nagyon sokan elszomorodnak. A jó hír az, hogy nem kell Nobel díjas kutatónak, világhírű művésznek vagy milliárdos üzletembernek lenni ahhoz, hogy mások számára izgalmas és hasznos ötleted legyen.

Sőt, én biztos vagyok benne, hogy neked is sok ilyen van, amivel jobbá teszed nap mint nap a szűkebb és tágabb környezetedet. Csak lehet, hogy még nem fedezted fel. Nem fogalmaztad meg. És ez nem mindig egyszerű.

„Ötletek, amiket érdemes megosztani.”

Talán nincs is annál szebb, mint amikor megtaláljuk a saját üzenetünket.

Beszédcoachként én olyan emberekkel tudok és szeretek dolgozni, akiknek üzenetük, és ezt meg is akarják osztani. Akik azért beszélnek, hogy aki hallgatja, az utána másként gondolkozzon, érezzen, cselekedjen.

Hogy mik a fő lépések egy TEDx beszédre készülés során?

  • Első lépés az ötlet megkeresése? Mi az az ötleted, ami a legjobban lelkesít!

Egy tapasztalt coach ebben sokat tud segíteni. Sokaktól hallottam, hogy mire elkészült a beszédük, egy komoly önismereti utazáson is végig mentek.

  • És ez miért lehet ez érdekes a nézőknek? Mi legyen a kulcsüzenet, amit magukkal vihetnek?
  • Következő lépésként megkeressük a történeteket, amelyek alátámasztják, emlékezetessé teszik a beszédünket.
  • És ezután írja meg az előadó a beszédét. Majd elkeseredik, és az is megfordul a fejében, hogy ennek semmi értelme. Majd mégis újra nekiáll.

Nyilvános beszéd világbajnokoktól tanultam, hogy a jó beszédet nem írják, hanem újra írják.

Ugyanez igaz a TEDx beszédekre is. A kezdeti nyers verzióból alkalomról alkalomra jobb, izgalmasabb beszéd lesz. Többheti munka után összeáll a beszéd.

  • És innen már az előadásra, a színpadi jelenlétre, az izgalom kezelésére helyezzük a fókuszt. Egymást bíztatva, folyamatos visszajelzésekkel segítve készülünk a nagy napra.
  • A főpróbára már mindenki tudja a szövegét, és végre lehetőségük van a helyszínt megismerni. Kipróbálhatják a diavetítés, a videók, a kellékek és belakhatják a színpadot.

Életem egyik legnagyobb ajándéka, hogy az elmúlt 5 évben TEDx és Forbes konferenciák beszédcoachként előadókat felkészíteni. Követni, támogatni őket az úton, amikor gondolataikból, mint csiszolatlan gyémántokból a többhónapos közös munka és gyakorlás végére ragyogó drágakövek lesznek.

És velük együtt izgulhattam, örülhettem, amikor lelkesen és magával ragadóan elmondták beszédüket a piros szőnyegen a TEDx konferenciákon.

Ha kérdésed van, szívesen kipróbálnád a beszédcoachingot, a bea.bincze@businesscoach.hue-mail címen tudsz kapcsolatba lépni velem.

Mi is a TED és a TEDx?

Magyarországon TEDx konferencián oszthatjuk meg a gondolatainkat, amiket függetlenül, de a TED licensz alapján, a TED alapelvei alapján szerveznek. Az évi 3 globális TED konferenciára még nézőként is nagyon nehéz bejutni, első lépésként érdemes a helyi rendezvényeken kipróbálni magunkat.

*A TED (Technology, Entertainment, Design) egy non-profit szervezet és különleges konferenciasorozat, amely elkötelezett az Ideas Worth Spreading („Ötletek, amelyeket érdemes terjeszteni”) eszméje mellett. A TED konferenciák a 18 perces vagy rövidebb, gondolatébresztő és szórakoztató előadásokkal rendkívül intenzív és inspiráló élményt jelentenek. A TED teljesen megváltoztatta, más dimenzióba emelte a korábban megszokott konferenciaélményt, így vált a világ talán legizgalmasabb, legkeresettebb és legkomolyabb, nem szigorúan szakmai jellegű konferenciájává. A TED konferenciákon az előadásokról videó készül, amik az események után elérhetőek a www.TED.com oldalon.

** A TEDx program a licensz alapú, önálló helyi szervezésben megvalósuló TED-szellemiségű eseményeket fogja össze világszerte. Erre utal az „x” a TED mellett. A TEDx programok lehetőséget nyújtanak arra, hogy hogy az Ideas Worth Spreading („Ötletek, amelyeket érdemes terjeszteni”) szellemében közösségek, szervezetek vagy egyének stimuláló, gondolatébresztő, és aktívan kommunikáló közeget hozzanak létre a helyi közönség személyes, tevékeny részvételével.

További információt a TEDx programról itt olvashatsz: https://www.ted.com/about/programs-initiatives/tedx-program

 

A magyarországi TEDx konferenciák listáját a következő linken találod meg : https://www.ted.com/tedx/events?autocomplete_filter=Hungary

Bincze Bea ACC

bea.bincze@businesscoach.hu

 

Forrás: Sally Helgesen  és Marshall Goldsmith:  How Women Rise: Break the 12 Habits Holding You Back from Your Next Raise, Promotion, or Job

Magunk mögött hagyva a női szerepeket, Marshall Goldsmith 21 olyan tulajdonságot azonosított évtizedes vezető-fejlesztő munkája során, amelyek segítenek a ranglétra alján az előrébb lépésben, de megnehezítik a csúcs elérését. Mivel minden vezetőnek van ToDo listája, ebből a 21 tulajdonságból ToStop listát állított össze.